Europese lening van 483 miljoen euro voor bouw windpark in Oostende

De Europese Investeringsbank (EIB) geeft een lening van 438 miljoen euro voor de bouw van het Norther windpark voor de kust van Oostende. De helft zal worden gegarandeerd onder het EFSI.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #EIB, #Europees Fonds voor Strategische Investeringen, #Europese Investeringsbank, #groene stroom, #Norther, #offshore windpark, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Norther )

ENGINEERINGNET.BE - Norther is het derde windenergieproject voor de Belgische kust dat steun krijgt via het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

Bij oplevering zullen de 44 windturbines van het windpark ongeveer 352 MW leveren en minstens 324.000 families van groene stroom voorzien. Het windpark zal zorgen voor een vermindering van ruwweg 593.000 ton aan CO2-uitstoot per jaar.

De bouw start in het voorjaar van 2017, waarbij wordt verwacht dat het windpark in de zomer van 2019 operationeel zal zijn. Tijdens de bouw is de verwachting dat het project 2.530 persoonsjaren aan arbeid zal opleveren, en nog eens 16 voltijdbanen als het park operationeel is.

De totale kosten van het project komen uit op ongeveer 1,1 miljard euro, waarvan de EIB ruwweg 40% zal bijdragen. Het windpark zal gebruikmaken van een van de grootste offshorewindturbines ter wereld met een nominaal vermogen van 8 MW per stuk, dat onder de juiste windomstandigheden nog eens met 5% kan worden verhoogd.


ACHTERGROND
Het Norther-offshorewindpark is een 50-50 joint venture tussen Elicio, een internationaal opererende Belgische producent van groene energie en het Nederlandse elektriciteitsbedrijf Eneco.