AVT ontwikkelt technologie voor onderhoud ITER-kernfusiereactor - artikel

Maintenance 23/12/2016 9:19:42

AVT Europe uit Essen is erin geslaagd een contract binnen te halen voor het leveren van AGV's voor het onderhoud van de ITER-kernfusiereactor in het Franse Cadarache.

Lees hieronder verder   
Verwant

Intuïtieve software voor draagbare X-stralen

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Pan-Europese vestiging van ELGi Compressors versterkt

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Hoe u uw EAM-systeem het beste kunt promoten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Dat leveren aan giga-engineeringprojecten zoals ITER of ESA niet het prerogatief is van grote ondernemingen en multinationals, is een boodschap die diverse economische stakeholders in België al geruime tijd uitdragen.

Het bewijs van «wie niet waagt, niet wint» werd onlangs nog maar eens geleverd: het 50-koppige engineeringbedrijf AVT uit Essen nabij de Nederlandse grens mag voortaan wereldwijd uitpakken met de referentie robottechnologie te zullen ontwikkelen voor het gigantische ITER-engineeringproject in Zuid-Frankrijk.

Fusion for Energy (F4E), de organisatie die instaat voor de Europese inbreng in de bouw van de ITER-kernfusiereactor, heeft namelijk het grootste contract ooit ondertekend voor wat betreft het op afstand manipuleren en transporteren - 'remote handling' in het vakjargon - van de fusiereactoronderdelen. Het gaat om een opdracht van niet minder 100 miljoen euro, te verdelen over een aantal leveranciers die zich een ad hoc consortium verenigd hebben.

Een opmerkelijke vaststelling: tussen multinationals met klinkende namen zoals Airbus, Cegelec, Vinci en Nuvia duikt de naam op van één enkel Belgisch bedrijf: AVT Europe, de KMO uit Essen die robuuste AGV's en geautomatiseerde grondvoertuigen bouwt die zeer zware lasten kunnen transporteren.


Radioactief gecontamineerde componenten worden in stralingsbestendige containers geladen. Het zijn deze containers die de Vlaamse AGV's zullen transporteren.

De opdracht voor de leden van het consortium slaat op het ontwikkelen van technologie om de fusiereactor van op afstand te onderhouden en te herstellen. Doordat bepaalde componenten tijdens hun werking blootgesteld zullen zijn aan radioactieve straling en opwille van de zeer beperkte bewegingsruimte in de reactorkamer zelf, is manueel onderhoud in situ onmogelijk.

Alle handelingen moeten dus van op afstand én zoveel mogelijk geautomatiseerd verlopen. Daarom worden alle onderdelen in afgeschermde containers geplaatst die van de reactorruimte naar de «Hot Cel» onderhouds- en opslagruimte vervoerd worden, doorheen verschillende gebouwen en over meerdere verdiepingen. Het zijn deze containers van 8,5 m x 3,7 m x 2,6 m en met een gewicht van zowat 100 ton, die op de door AVT nog te ontwikkelen AVG's zullen terechtkomen.

Voor het bedrijf uit Essen - 'Automatiseringen Van Thillo' - dat 15 jaar geleden van start ging met een AGV/robot die oprichter Luc Van Thillo bouwde voor zijn eigen kippenkwekerij, gaat het om een schitterende referentie: niet alleen neemt het deel aan een prestigeproject met internationale allures, de roboticatechnologie die het consortium voor ITER mag ontwikkelen zal model staan voor toekomstige projecten in de nieuwe markt van de fusietechnologie.

Of zoals projectmanager Carlo Damiani van opdrachtgever F4E het stelt: «Dit contract biedt bedrijven en laboratoria de ongeëvenaarde opportuniteit om knowhow en expertise in het onderhouden van fusiereactoren op te bouwen».

Het gaat overigens niet over het eerste referentieproject van AVT: het werkt bijvoorbeeld ook voor de CERN-deeltjesversneller. << (Bert Belmans) (foto's: F4E, ITER)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners