Barometer technologische industrie start nieuwe jaar met positieve noot

De NBB-barometer van de technologische industrie is in december opnieuw gestegen. "Van alle sectoren blijken mechanica en elektro & ICT er het minst goed voor te staan", meldt Agoria.

Trefwoorden: #agoria, #barometer, #economie, #maakindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: beoordeling van de bestellingen )

ENGINEERINGNET.BE - Het lijkt echter een correctie na de terugval in november waardoor de barometer opnieuw aansluiting vindt bij de vrijwel neutrale tendens van de voorbije twaalf maanden. "De waarden liggen overigens nog steeds iets boven het langetermijngemiddelde", stelt techfederatie Agoria. "Dit bevestigt dat begin 2017 mag worden verwacht dat de bedrijvigheid van onze sectoren verder zal groeien, zij het beperkt".

Wat de individuele indicatoren betreft, heeft de beoordeling van de bestellingen het meest bijgedragen aan de opleving in december. Zo werd de achteruitgang van november uitgewist en klom de brutocurve weer tot een hoog peil. Deze indicator laat sinds begin 2016 de gunstigste ontwikkeling optekenen.

Ook de vraagvooruitzichten voor de komende drie maanden zijn verbeterd in december. De stijging van de indicator is echter beperkt en volstaat niet om de terugval van de voorgaande drie maanden te compenseren. De beoordeling van de voorraden is vrijwel stabiel en bevestigt een gunstiger niveau dan het langetermijn gemiddelde. De enige indicator die in december is verslechterd, is die van de vooruitzichten voor de werkgelegenheid voor de komende drie maanden. Het ging daarbij om de vierde achteruitgang op rij, waardoor deze indicator onder het langetermijngemiddelde is gedoken.

Achter het neutrale verloop van de algemene barometer van de technologische industrie gaan echter uiteenlopende situaties op sectorniveau schuil. Opvallend is dat mechanica en elektro & ICT er het minst goed voor lijken te staan. Deze sectoren blijven steken onder een niveau dat op een solide bedrijvigheid wijst.

De andere sectoren zijn overwegend gunstig gestemd over hun conjunctuuromgeving. Dat is het geval voor de non-ferro, metaalproducten, kunststoffen & rubber, en ICT-diensten (ICT-importeurs en IT-Solutions). Ook transport bevindt zich boven zijn langetermijngemiddelde, hoewel de terugval die in het derde kwartaal werd aangevat ook aan het einde van het jaar werd genoteerd.


(bron: Agoria)