Trendhuis: ’8 op 10 vindt Vlaanderen volgebouwd’

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag, maar lijkt daar nu volgens trendonderzoekster Nathalie Bekx van onderzoeksbureau Trendhuis wat op terug te komen.

Trefwoorden: #Nathalie Bekx, #ruimtelijke ordening, #Trendhuis, #verkaveling

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - 83% van de Vlamingen vindt dat Vlaanderen volgebouwd is en 67% staat negatief tegenover de verkaveling van de Vlaamse openbare ruimte, blijkt uit een studie bij 700 Vlamingen door Trendhuis. De Vlaamse ruimtelijke ordening en individualistische bouwkeuzes zorgen volgens Bekx al langer voor ecologische kopzorgen en esthetisch hilariteit.

De Instagrampagina van Ugly Belgian Houses, geweid aan lelijke Belgische huizen, telt 37.000 volgers. "Dit sijpelt nu door naar de meningen van Vlamingen. 83% vindt dat Vlaanderen te erg volgebouwd is en 67% laat zich negatief uit over de Vlaamse verkaveling."

"Als de verstedelijking van de openbare ruimte verder doorzet is er straks nergens meer een stukje open ruimte te vinden. Dat lijkt de Vlaming zich ook stilaan te beseffen. 75% is van mening dat er in de toekomst meer in de hoogte gebouwd moet worden." Maar om nu zelf in een stad te gaan wonen? Slechts 36% verkiest de stad boven het platteland. Trendhuis ziet dit samenhangen met de grote mobiliteitsvraagstukken in Vlaanderen.

"Voka berekende recent dat de structurele files Vlaanderen 400 miljoen euro per jaar kosten. De Vlamingen lijken de files beu en 30% geeft aan om in 2017 minder vaak de wagen te pakken. Hoe willen ze zich dan wel verplaatsen? 20% geeft aan vaker het openbaar vervoer te nemen en zelfs 53% neemt zich voor om vaker de fiets te nemen."


ACHTERGROND
Sinds 2005 houdt Trendhuis jaarlijks de vinger aan de pols bij de Belgen. Mee op basis van deze trendstudies stelt het trends voor het komende jaar vast.