Sonaca neemt het Amerikaanse LMI Aerospace over

Vliegtuigbouwer Sonaca uit Gosselies lanceerde een bod om alle aandelen van LMI Aerospace binnen te halen. De ‘inkoop’, tegen 13,23 euro per aandeel, moet rond zijn tegen juni.

Trefwoorden: #België, #LMI Aerospace, #luchtvaart, #overname, #Sonaca, #Sonaca Aircraft

Lees verder

Techniek

( Foto: Sonaca Aircraft )

ENGINEERINGNET.BE - LMI Aerospace, met hoofdkwartier in Saint-Louis (Missouri), ontwerpt en produceert romppanelen, ailerons, vleugelneuzen en cockpitvloeren voor passagiersvliegtuigen van Boeing en Airbus (A350, A320), zakenvliegtuigen als Gulfstream, Mitsubishi en Bombardier maar ook voor militaire toestellen als de Rotorcraft Blackhawk helikopter, de tiltrotor V-22 Osprey en de straalvliegtuigen F-18 Hornet, F-35 Lightning, F-15 Eagle.

Het bedrijf is ook helemaal mee met de groeiende trend om composieten in te zetten. LMI Aerospace telt zo’n 2.000 werknemers, maakte in 2015 een omzet van 355 miljoen euro en heeft 21 vestigingen in de VS, Mexico, Engeland en Sri Lanka.

Als de overname slaagt wordt LMI Aerospace een filiaal van de Sonaca Groupe die hiermee niet alleen in de VS doorbreekt, maar ook zijn aanbod uitbreidt -bij nieuwe en bestaande klanten- met complementaire producten. Het management van LMI Aerospace blijft op post.

Eerder lijfde Sonaca het Berlijnse Active Space Technologies GmbH (AST) in. Beide bedrijven werkten al langer samen aan ESA-projecten. AST bouwde o.a. aan het HP³ instrument (Heat-Flow and Physical Properties Probe) van het Duitse Ruimtevaart Center (DLR) voor de NASA-missie JPL INSIGHT. Het nieuwe Sonaca Space GmbH zal voortaan thermische controle systemen, thermische oplossingen en mechanismen ontwikkelen.

Sonaca, dat vooral gekend is voor zijn bewegende vleugelonderdelen -slats en flaps- heeft de ambitie een Tier-1 en Tier-2 speler te zijn in de lucht- en ruimtevaart. Het bedrijf, dat 2.500 medewerkers telt waarvan 250 ingenieurs en vestigingen heeft in België, Brazilië, Canada, China en Roemenië maakte een omzet van 360 miljoen euro (2015).

Dochter Sonaca Aircraft assembleert op dit ogenblik de eerste twee exemplaren van de éénmotorige tweezitter, de Sonaca 200. Een van de eerste klanten is de Belgian Flight School (BFS) die er 8 bestelde.