Stalen dak levert elektriciteit

Onderzoek & Wetenschap 8/03/2017 8:34:52

ArcelorMittal doet een beroep op de CRM Group AC&CS voor zijn PHOSTER-project dat staalband een fotovoltaïsche laag wil bezorgen. PV-staal als dakbekleding.

Lees hieronder verder   
Verwant

POM en EMEC zetten Blue Accelerator op de kaart

Kapitaalverhoging voor laadpalenbedrijf Pluginvest

Succesvolle testen ontgassen binnenvaartschepen in North Sea Port

Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

DEME stapt in offshore groen waterstofproject

Port of Antwerp onderzoekt ook CO2-reductie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 17/06/2020 tot 19/06/2020

World Nuclear Exhibition

Parc des expositions - Parijs

van 23/06/2020 tot 25/06/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Keuze van de redactie

(4/6) Vydraulics neemt Doedijns Group International over

(3/6) Lantis gunt realisatie Scheldetunnel aan consortium THV COTU

(2/6) Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

(2/6) Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Phoster-project (PHOtovoltaïc STEel Roof) moet de prijs voor duurzame energie verder naar beneden halen.

Enkele streefcijfers: 30% minder uitstoot van broeikasgassen en 15% kleinere koolstofvoetafdruk -zo’n 15.8 kg minder CO2 eq./solar cell m²- en energieverbruik vergeleken met huidige PV-technologieën; geen toxische metalen -zoals cadmium- in de productie; 1,5% hogere efficiëntie dan de panelen; 85% recycleerbararheid.

De ontwikkelingen gebeuren op twee nieuwe oppervlaktebehandelingspilootlijnen in de labs van de Pôle d’Ingénierie des Matériaux de Wallonie in Sart-Tilman. De CRM Group AC&CS staat in voor het demonstreren van de technologie op pilootschaal. De bekleding -een nat drukproces onder vacuum- wordt in een continu proces aangebracht. Maar dan in een cleanroom en ‘van rol op rol’.

Er wordt al enkele jaren aan de technologie gesleuteld. Het gaat om ‘dunne’ staalrollen -50 tot 150 micron- waarop eerst een isolerende laag van enkele micron gedrukt wordt. Vervolgens ondergaan ze in een reeks vacuümcellen meerdere thermische en chemische processtappen. Zo wordt er onder plasma een halfgeleidende laag -koper, indium, gallium en diselenide (CIGS)- aangebracht. Om het geheel af te dichten met een dunne transparante geleider. Tegen 5 meter per seconde.

Dit halffabrikaat wordt vervolgens op maat gesneden en op staalplaat voor dakbekleding gekleefd. Dan nog de connectoren, zodat het geheel klaar is voor een ‘plug & play’ benadering. Deze oplossing -dakbekleding inclusief de PV-functie- zou maar een 2 kg per m2 wegen. Een tiende van wat bestaande zonnepanelen wegen. De technologie zou al binnen enkele jaren de markt op kunnen.

Het Phoster-project dat midden 2013 begon, loopt af eind dit jaar. Het totale projectbudget bedraagt 5 miljoen euro waarvan de EU 2,456 miljoen euro op zich neemt. Specifieke onderdelen werden meegefinancierd door het Waalse ‘Plan Marshall’ en steun van ‘Pôle Mecatech’.

Partners in het Phoster-project zijn: Advanced Coatings & Construction Solution (CRM Group), het Franse ArcelorMittal Construction, het Franse CEA Liten (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives). << (Luc De Smet) (foto: Life+)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Korte­termijn­geheugen­verlies batterijloze apparaten opgelost?

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer TU Delft, heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee batterijloze apparaten tijdens korte stroomonderbrekingen de tijd kunnen onthouden.

Belg krijgt leiding over wereldwijd R&D-centrum AB InBev

Sinds kort is David De Schutter de nieuwe Global Vice President van het Global Innovation & Technology Center (GITEC) van AB InBev in Leuven, hun wereldwijde R&D-centrum.

Nieuwe ‘wervelende’ magnetische toestand in puur element periodiek systeem

De Radboud Universiteit en de Universiteit van Uppsala hebben ontdekt dat neodymium bestaat uit een zee van wervelende magneetjes die op diverse snelheden draaien en steeds veranderen.

LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

In deze nieuwe faciliteit zal onderzoek gedaan worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde, zoals gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten.

Gaspar Gascon wordt CTO bij Punch Powertrain

Punch Powertrain, onafhankelijk leverancier van innovatieve en energie-efficiënte aandrijfsystemen voor autoconstructeurs, heeft Gaspar Gascon aangesteld als Chief Technology Officer (CTO).

Succesvolle testen ontgassen binnenvaartschepen in North Sea Port

North Sea Port is gestart met het testen van dampverwerkings-installaties om binnenvaarttankers met een nieuw ontwikkelde installatie veilig en gecontroleerd restdampen te laten verwerken.

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

Het ATLAS-experiment heeft in botsingen van protonen in de Large Hadron Collider op CERN aanwijzingen gevonden voor processen waarbij vier topquarks tegelijk ontstaan.

Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

Met de aansluiting van het laatste offshore windpark Seastar is Elia’s 'stopcontact op zee' nu helemaal compleet. Het schakelplatform bundelt nu de exportkabels van 4 offshore windparken.

B&R-breidt gamma compacte PLC’s uit

B&R biedt een nieuwe Compact-S PLC aan met 512 MB RAM en 2 GB intern flash-geheugen. Dit geeft de X20CP0484-1 meer RAM-capaciteit dan eerdere modellen uit deze serie. Dit is ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan geheugen en prestaties. Met Ethernet, POWERLINK, USB en RS232 biedt deze PLC tal van communicatie-opties.

Partners