Stalen dak levert elektriciteit

Onderzoek & Wetenschap 8/03/2017 8:34:52

ArcelorMittal doet een beroep op de CRM Group AC&CS voor zijn PHOSTER-project dat staalband een fotovoltaïsche laag wil bezorgen. PV-staal als dakbekleding.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Transitie naar een koolstofvrije economie is haalbaar en betaalbaar”

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Smulders en ENGIE bouwen offshore substation voor Frans offshore windpark

Studiedag: Energiedelen en lokale energie­gemeen­schappen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Phoster-project (PHOtovoltaïc STEel Roof) moet de prijs voor duurzame energie verder naar beneden halen.

Enkele streefcijfers: 30% minder uitstoot van broeikasgassen en 15% kleinere koolstofvoetafdruk -zo’n 15.8 kg minder CO2 eq./solar cell m²- en energieverbruik vergeleken met huidige PV-technologieën; geen toxische metalen -zoals cadmium- in de productie; 1,5% hogere efficiëntie dan de panelen; 85% recycleerbararheid.

De ontwikkelingen gebeuren op twee nieuwe oppervlaktebehandelingspilootlijnen in de labs van de Pôle d’Ingénierie des Matériaux de Wallonie in Sart-Tilman. De CRM Group AC&CS staat in voor het demonstreren van de technologie op pilootschaal. De bekleding -een nat drukproces onder vacuum- wordt in een continu proces aangebracht. Maar dan in een cleanroom en ‘van rol op rol’.

Er wordt al enkele jaren aan de technologie gesleuteld. Het gaat om ‘dunne’ staalrollen -50 tot 150 micron- waarop eerst een isolerende laag van enkele micron gedrukt wordt. Vervolgens ondergaan ze in een reeks vacuümcellen meerdere thermische en chemische processtappen. Zo wordt er onder plasma een halfgeleidende laag -koper, indium, gallium en diselenide (CIGS)- aangebracht. Om het geheel af te dichten met een dunne transparante geleider. Tegen 5 meter per seconde.

Dit halffabrikaat wordt vervolgens op maat gesneden en op staalplaat voor dakbekleding gekleefd. Dan nog de connectoren, zodat het geheel klaar is voor een ‘plug & play’ benadering. Deze oplossing -dakbekleding inclusief de PV-functie- zou maar een 2 kg per m2 wegen. Een tiende van wat bestaande zonnepanelen wegen. De technologie zou al binnen enkele jaren de markt op kunnen.

Het Phoster-project dat midden 2013 begon, loopt af eind dit jaar. Het totale projectbudget bedraagt 5 miljoen euro waarvan de EU 2,456 miljoen euro op zich neemt. Specifieke onderdelen werden meegefinancierd door het Waalse ‘Plan Marshall’ en steun van ‘Pôle Mecatech’.

Partners in het Phoster-project zijn: Advanced Coatings & Construction Solution (CRM Group), het Franse ArcelorMittal Construction, het Franse CEA Liten (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives). << (Luc De Smet) (foto: Life+)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners