Invasie transportrobots in logistiek nog niet voor morgen

Economie 30/03/2017 14:06:25

Uit de resultaten van het project ‘Flexibele Transportrobots’, die het VIL vandaag voorstelde, blijkt dat een invasie van transportrobots niet op korte termijn moet verwacht worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

ECS zet in op verdere Europese schaalvergroting

Logistics Sustainability Index (LSI) officieel gelanceerd

Zelfbediening in logistiek onderzocht

Genomineerden Foreign Investment of the Year Trophy 2021 bekend

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwste generatie flexibele transportrobots is compact, eenvoudig in gebruik en kan volledig zelfstandig navigeren, zonder de hulp van extra infrastructuur. De vraag is niet of deze robots ingezet zullen worden in de logistiek, maar wel wanneer ze echt hun opmars zullen maken.

Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) zijn onbemande, volautomatische robots die een object kunnen verplaatsen door het te dragen of te trekken. Het gebruik van AGV’s in de logistiek is op zich niet nieuw.

Er bestaan al langer modellen die op basis van inductieve draden, magneten of reflectoren zich doorheen een magazijn kunnen voortbewegen. Dit project focust op de nieuwste AGV’s die zich vrij bewegen, zonder daarvoor in de omgeving iets te veranderen.

De navigatie van de geteste robots gebeurt op basis van het ‘SLAM’ (Simultaneous Localization and Mapping). SLAM is een techniek waarbij de robot d.m.v. optische sensoren in realtime een map maakt van de omgeving waarin het zich bevindt. De robot kan zich op die manier dynamisch aanpassen aan veranderingen in de omgeving.

Deze technologie biedt heel wat nieuwe mogelijkheden. Naast het vervoeren van goederen op pallets en kratten, kunnen deze robots ook ingezet worden voor andere stappen in het proces, zoals het assisteren bij het orderpicken.

VIL projectleider Luc Pleysier: "Een kleine transportrobot kan bijvoorbeeld rekken optillen en naar de orderpicker brengen of een volgrobot kan de orderpicker als assistent volgen tijdens de pickopdracht. Hierdoor wint de operator tijd. De robots kunnen eentonige, repetitieve taken van de mens overnemen, waardoor de magazijnmedewerker tijd heeft om zich met complexere taken bezig te houden.”

De praktijktesten gingen door in het opleidingscentrum van VDAB in Herentals en in de distributiecentra van Colruyt. Tijdens de testen werd telkens de vergelijking gemaakt met de klassieke, niet-geautomatiseerde manier van werken. Bij VDAB voerde Linde/Balyo interne verplaatsingen van pallets uit.

Pleysier: “Het uitvoeren van de basishandelingen verliep goed. Maar de robot werkt minder nauwkeurig voor precisietaken zoals het stapelen van palletboxen op elkaar. Enkele toevoegingen, zoals extra sensoren in combinatie met zijdelings beweegbare vorken, zouden dit euvel kunnen verhelpen. De uitvoeringsnelheid is ook een stuk trager dan een manuele heftruck maar is grotendeels te wijten aan de strenge veiligheidsvoorschriften.”

Bij Colruyt testte het VIL geautomatiseerde volgrobots die een operator volgden bij een picking ronde. In het distributiecentrum werd een orderverzamelaar van STILL ingezet en bij Collect & Go een van Effidence. De testen wezen uit dat de robots gemakkelijk zijn in gebruik en bovendien ook tijdswinst kunnen opleveren.

In het Colruyt distributiecentrum werden de testen vroegtijdig stopgezet wegens veiligheidsrisico’s. De besturingssoftware van de robot was nog in ontwikkelingsfase waardoor de volgrobot af en toe een andere voorbijgaande operator begon te volgen. STILL heeft intussen maatregelen genomen om de robot te verbeteren. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - STILL)

Dit waren de 19 deelnemers aan het project:
Atlas Copco, Barco, Beaulieu International Group, Bridgestone, Brouwerij Lindemans, Colruyt, Danone, Datwyler, Egemin, Monsanto, Nyrstar, Reynaers Aluminium, Robert Bosch Produktie, Stanley Black & Decker, Sea Invest, Sick, Sita (Suez), Vanderlande, Volvo Group. <<

 Lees méér over:  AGV   VIL  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners