40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Eandis heeft aangetoond dat er door een slimme aansturing van windmolens tot 40% meer aansluitcapaciteit voor lokale energieproductie bijkomt op het bestaande elektriciteitsnet.

Trefwoorden: #Eandis, #elektriciteit, #elektriciteitsnet, #Elia, #Haven van Antwerpen, #Siemens, #slimme netten, #Wind aan de Stroom, #windenergie, #windmolen

Lees verder

Techniek

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Eind 2015 sloot Eandis de zes eerste ‘slimme’ windmolens in België aan. Het was de start van een uniek proefproject op de linkerscheldeoever van de Antwerpse haven, in nauwe samenwerking met windparkvennootschap ‘Wind aan de Stroom’, Elia en Siemens. In de Haven van Antwerpen komen er binnenkort al vijf slimme windmolens bij.

Zo werkt het technisch: het netbeheersysteem van Eandis meet permanent de stroom, de spanning en de temperatuur in het netwerk waarop de slimme windmolens zijn aangesloten. Zo wordt er actief over gewaakt dat nergens een overbelasting ontstaat.

Het systeem kan de wieken ook aansturen, mocht dat noodzakelijk zijn. Dankzij zo’n slimme aansturing kunnen de windmolens altijd maximaal groene energie op het elektriciteitsnet zetten.

Die ‘slimme’ aanpak is fundamenteel verschillend van de klassieke, waarbij telkens moet worden geïnvesteerd in extra netten en transformatoren. Mochten dezelfde zes windmolens op de klassieke manier worden aangesloten dan zouden Elia en Eandis vooraf heel wat netinvesteringen moeten doen. Dat zou twee jaar tijd in beslag nemen en ongeveer 2 miljoen euro kosten aan materiaal en werken.

Een slimme aansluiting loopt dus heel wat sneller en goedkoper, wat de financiële haalbaarheid van windmolenprojecten gevoelig verhoogt. Voor netbeheerders biedt ze mogelijkheden om veel gerichter te investeren.

Dankzij de slimme aansluiting konden de windmolens veel sneller worden aangesloten. In het voorbije jaar hebben ze meer dan 40.500 megawattuur groene elektriciteit in het net gepompt. Maar ook zonder twee jaar tijdswinst brengen de slimme windmolens meer groene stroom naar het net.

Door de marges van het bestaande net te rekken tot het reële maximum, konden de slimme windmolens vorig jaar liefst 11.565 megawattuur meer elektriciteit op het net brengen dan met klassieke aansluiting. Ze werden in 2016 ook amper bijgestuurd: slechts 0,16% van hun groene energie werd afgeregeld om overbelasting te vermijden.

De techniek zal stapsgewijs een standaardonderdeel worden van het netbeleid van Eandis. Vandaag al wordt ze actief toegepast op andere plaatsen, onder meer in de transformatorenstations van Ravels en Ketenisse, en bij de nieuwe windmolens langs de E17 in Berlare.

Ook logistieke specialist Luik Natie Coldstore, die meewerkte aan het onderzoeksproject, ziet positieve resultaten. Het bedrijf liet de koeling van zijn diepvriesmagazijnen in Kallo aansturen op basis van de beschikbaarheid van windenergie.

De aansluiting van de eerste slimme windmolen op hun bedrijfsterrein levert hen rechtstreeks groene energie, goed voor 80% van hun verbruik. Het voorbije jaar werd zowel het energieverbruik als de beschikbaarheid van windenergie nauwgezet geanalyseerd.

Met die resultaten wil Luik Natie Coldstore de komende jaren de sturing van zijn koeling nog verder verfijnen om rekening te houden met weersvoorspellingen.