Aalter werd eerste Belgische ’slimme’ gemeente met ISO37120-certificaat

Economie 4/05/2017 12:29:05

Levenskwaliteit van de stad, leefbaarheid en smart data, duurzame ontwikkeling,… Het ISO37120-certificaat aligneert 100 verschillende stadsindicatoren gespreid over 17 categorieën.

Lees hieronder verder   
Verwant

Lithiumaccu’s sneller op te laden dankzij meer nanokanaaltjes

E-fuels van belang bij verduurzaming zwaar transport

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

”Transitie naar een koolstofvrije economie is haalbaar en betaalbaar”

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Aalter kan zich voortaan benchmarken met steden als Londen, Barcelona, Dubai, Melbourne, Boston, enmet Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Heerlen in Nederland, bijvoorbeeld. Al deze steden staan in het opendataplatform van de World Council on City Data.

Dit WCCD, met HQ in het Canadese Toronto, specialiseerde in het certificeren van steden volgens de ISO37120-norm. Het biedt een platform voor stedelijke gestandardiseerde data en is tevens het officiële ISO-certificeringsorgaan. Voor het certificeren van de eerste Belgische steden en gemeenten werkt het WCCD samen met met TomorrowLab. In Nederland loopt de samenwerking met het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
 
Het Oost-Vlaamse Aalter, dat in 2003 als eerste Belgische gemeente het ISO9001-certificaat behaalde voor het standaardiseren van zijn processen, trekt nu opnieuw het peloton met het ISO37120-certificaat.

Enkele cijfers uit de ‘open data’: Aalter vult 36,65% van haar energiebehoefte met hernieuwbare energie. Het gemiddelde energieverbruik per gezin ligt iets hoger dan in de Nederlandse steden. De gemiddelde hoeveelheid afval is er fors lager (0,13 ton/hoofd versus 0,5 ton/hoofd in Eindhoven of Heerlen). Aalter recycleert 81,33% van het opgehaalde afval.

Zijn inwoners verbruiken elk 90 liter water per jaar. Aandachtspunten zijn de CO²-uitstoot -Aalter heeft nogal wat industrie voor zijn 20.000 inwoners- en de snelheid waarmee noodinterventies (MUG, brandweer) gebeuren zou met gemiddeld 13,48 minuten per incident beter kunnen. Tenminste als je vergelijkt met Heerlen waar de hulpdiensten de helft sneller (9,62 min) ter plekke zijn of Eindhoven waar ze op dezelfde tijd al heen en weer zijn (6,7 minuten), bijvoorbeeld.
 
“Smart City draait niet alleen om technologie maar ook om de juiste beslissingen nemen op basis van data. Waar liggen verbeterpunten voor de stadsklant? Hoe meet je of slimme technologie echt bijdraagt tot betere levenskwaliteit, meer duurzaamheid, (energie)-efficiëntie of kennis? De ISO37120 kan helpen deze beslissingen te objectiveren en internationaal te vergelijken.” verduidelijkt Joachim De Vos, Managing Director bij de strategische innovatieconsultant TomorrowLab die Aalter begeleidde. << (Luc De Smet) (foto: Heraldry of the World, Ralf Hartemink / tommorowlab

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners