Geen Saudische mega-investering in Antwerpse haven

Economie 8/05/2017 11:52:07

Het Havenbedrijf Antwerpen en Energy Recovery Systems Company (ERS) hebben in gezamenlijk overleg besloten om de optie van ERS op de Churchill site te annuleren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - ERS heeft aan het Havenbedrijf aangegeven dat het meer tijd nodig heeft om de mijlpalen te behalen die door het Havenbedrijf waren opgelegd. Als gevolg daarvan vervalt de optie op de Churchill site die ERS vorig jaar kreeg van het Havenbedrijf.

ERS blijft echter verder werken aan het project van de Waste-to-Chemicals (WtC) installatie die het in de haven van Antwerpen wil realiseren. Het Havenbedrijf moet nu op zoek naar een nieuwe investeerder voor de 88 ha tellende site aan het Churchilldok en zal daarvoor een nieuwe internationale marktbevraging lanceren.

In mei 2015 maakte ERS bekend dat het een grootschalige productie van groene ammoniak en groene ureum (kunstmest) wilde opstarten in de Antwerpse haven, goed voor een investering van 3,7 miljard euro en een potentiële tewerkstelling van 900 FTE.

Naast de vele integratiemogelijkheden met het Antwerps industrieel platform, zou de WtC installatie (die afvalstromen als grondstof gebruikt) ook een belangrijke stap betekenen in de ontwikkeling van een circulaire economie.

In mei 2016 verkreeg ERS een optie op de Churchill site. Op dat moment had PwC, op vraag van het Havenbedrijf, het dossier van ERS reeds grondig doorgelicht. PwC bevestigde aan het Havenbedrijf de intrinsieke waarde van een project uit de circulaire economie voor de Antwerpse haven, maar stipte tegelijkertijd een aantal aandachtspunten in het dossier aan.

Zo moest er meer duidelijkheid komen over de technische projectpartners, de financiering van het project en de leveringszekerheid en de kwaliteit van het niet-recycleerbaar afval en de impact op de bestaande afvalverwerkingssector. Het Havenbedrijf besliste daarom om het verkrijgen van de optie te koppelen aan het verduidelijken van deze aandachtspunten, die vertaald werden in mijlpalen die moesten gerealiseerd worden tegen afgesproken deadlines.

Gaandeweg werd steeds duidelijker dat het projectmanagement van ERS onvoldoende in staat was om de antwoorden aan te leveren op de momenten dat ze gevraagd werden. << (Guy Leysen) (foto: Wikipedia)


Leestips
Havenbedrijf Antwerpen bestelt extra audit over ERS-dossier
”Investering van ERS bewijst slagkracht chemische industrie”
Saudische miljarden voor Antwerpse haven: goed voor technische leveranciers?

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners