Betere 3D-beeldvorming met zachte X-stralen

Onderzoek & Wetenschap 22/05/2017 9:40:02

Met het Europese FET-Open project Voxel wordt een betere 3D-beeldkwaliteit geproduceerd bij minder x-straling.

Lees hieronder verder   
Verwant

Holmiumbolletjes voor behandeling leverkanker

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

De Compound Methode

online via Zoom

van 19/08/2021 tot 25/08/2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De opzet van het Europese FET-Open project Voxel is een alternatief te ontwikkelen voor klassieke x-straal tomografie -of computertomografie (CT-scan). De researchers gaan voor een beter beeld zonder de ioniserende straling en de negatieve gezondheidseffecten daarvan.

Tomografie wordt aangewend bij de diagnose en het behandelen van ziektes en verwondingen. Vanuit verschillende hoeken worden honderden tot duizenden x-beelden genomen om daarmee softwarematig een 3D beeld aaneen te rijgen. Deze aanpak heeft het nadeel dat de patiënt hoge stralingsdoses krijgt met de daaraan verbonden risico’s.

Het Voxel-project mikt op een 3D x-stralen technologie die de risico’s drastisch naar beneden haalt en een betere beeldkwaliteit oplevert waardoor een snellere diagnose mogelijk wordt. Toepassingen zijn er ook te vinden in microbiologie, materiaalwetenschappen,...

Voxel mikt op het ontwikkelen van nieuwe camera’s met de penetratie van x-stralen en een nanometerresolutie. De technologie moet ook gemakkelijk zijn om te gebruiken. Dat betekent dat er een andere oplossing gezocht wordt voor het ronddraaien van de stralingsbron of het wentelen van de patiënt of het voorwerp. De oplossing moet een extreem lage stralingsdosis hebben.

Het Voxel-project begon midden 2015 en loopt tot midden 2019. Het krijgt 3.996.875 euro in het FET-Open H2020 programma. << (Luc De Smet) (foto: Pixabay)

Het Voxel consortium telt 7 partners uit 5 Europese landen en brengt kernfysici, optici, toegepaste wiskundigen radiologen en experten in 3D medische beeldvorming bijeen. De partners zijn de Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento (IST-ID) uit Lissabon -Marta Fajardo coördineert het project- het Parijse Laboratoire d’Optique Appliquée (LOA), het Madrileense Universidad Politécnica de Madrid (UPM), het Franse Laboratoire Interactions, Dynamiques et Lasers (LIDYL-labo) dat deel is van het IRAMIS (Institut Rayonnement Matière de Saclay) bij CEA (Commissariat à l'Energie Atomique), het Amsterdams Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het Romeinse Institute if Chemical and Physical Processes (IPCF) van het Italiaanse Nationale Onderzoeksraad (CNR) en het Franse Imagine Optic. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

B&R high-end pc voor autonome landbouw- en bouwvoertuigen

B&R voegt een hoogwaardige X90 PC in IP69K behuizing (en bestand tegen schokken en trillingen) toe aan haar mobiele automatiseringsportfolio. Deze PC biedt meer rekenkracht en werkgeheugen, waardoor er voldoende middelen zijn om autonome functies voor (land)bouw voertuigen of zelfrijdende transportsystemen te implementeren. >>

Partners