Seveso-fonds investeert 8 miljoen euro in meer veiligheid

Het Seveso-fonds investeert dit jaar 8 miljoen euro in een reeks projecten om de veiligheid rondom Seveso-bedrijven te verhogen en het beheer van mogelijke risico’s te optimaliseren.

Trefwoorden: #BE-Alert, #chemie, #essenscia, #ICMS, #seveso, #seveso-bedrijf, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE - Daarmee is het beschikbare budget op enkele jaren tijd met zowat 70% toegenomen. Dat maakte vice-eerste minister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon bekend op het allereerste Seveso Forum in Mechelen.

Deze unieke studiedag werd georganiseerd door essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, in nauwe samenwerking met de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

De Europese Seveso-richtlijn legt strikte veiligheidsvoorschriften en beschermingsmaatregelen vast voor industriële ondernemingen die werken met potentieel gevaarlijke stoffen. De doelstelling is in de eerste plaats om ernstige ongevallen te vermijden en bij eventuele incidenten de mogelijke gevolgen zo maximaal mogelijk te beperken.

In België zijn er zowat 380 Seveso-inrichtingen waarvan ongeveer 200 zogenaamde hogedrempelinrichtingen met een verhoogd veiligheidsniveau, voornamelijk in de chemische industrie.

Al deze bedrijven zijn wettelijk verplicht om een jaarlijkse bijdrage te betalen aan het Seveso-fonds. Dit fonds is de voorbije jaren grondig hervormd opdat de budgetten voortaan gebruikt kunnen worden om specifieke veiligheidsprojecten te financieren.

Het gaat bijvoorbeeld om het alarmeringssysteem BE-Alert, het federale veiligheidsportaal ICMS (Incident & Crisis Management System), het trainingscentrum Campus Vesta, de aankoop van gespecialiseerd interventiemateriaal voor brandweer en civiele bescherming, het beheer van het netwerk van alarmsirenes, de organisatie van rampoefeningen en de realisatie van informatiecampagnes voor de bevolking.