Robots oogsten nu ook aarbeien - artikel

Plant & Factory 16/06/2017 10:00:57

Het Leuvense R&D-bedrijf Octinion stelde vorig jaar een prototype voor van zijn plukrobot voor aardbeien. Robots worden vaak ten onrechte beschouwd als een bedreiging voor de mens.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

Minuscule chips detecteren nabij-infrarood licht

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tom Coen, CEO Octinion: «Automatisering wordt vaak gezien als iets negatiefs, omdat de mens overbodig zou worden en de tewerkstelling bedreigd wordt. Dat is bij deze robot eigenlijk net omgekeerd: hij zorgt er net voor dat de aardbeisector een toekomst blijft hebben in België».

Volgens Coen vormt het moeilijk vinden van arbeidskrachten een reëel gevaar voor het behoud van de aardbeisector. «De robot maakt menselijke plukkers niet overbodig: zij moeten de moeilijk bereikbare vruchten nog steeds naplukken. Maar de robot plukt wel aan constante snelheid en bijvoorbeeld ook ’s nachts».

Bovendien hoopt het jonge bedrijf zelf ook tewerkstelling te creëren, en wil het in eigen land gaan produceren. «Wij zijn er als jonge KMO van overtuigd dat het bij elkaar houden van R&D en productie de beste keuze is voor de lange termijn», aldus Coen.

«De geringe afstand tussen R&D en productie plus de lagere transportkost kunnen volgens ons de eventueel hogere productiekost compenseren».

De robot zelf werd de afgelopen twee jaar door het ingenieursteam van Octinion ontwikkeld in samenwerking met de de KU Leuven en Flanders Make, en met de medewerking van het Proefcentrum Hoogstraten.

Tom Coen: «Wij hebben altijd de noden van de telers vooropgezet in onze ontwikkeling. Proefcentrum Hoogstraten is daarom een belangrijke partner voor ons omdat zij ons helpen de noden af te stemmen aan de telers. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol in de validatie van de plukrobot en de vergelijking van de robot met een menselijke plukker».

De aardbeiplukrobot blijkt specifiek toegespitst op de stellingteelt, een kweekmethode die in België en de buurlanden heel gangbaar is. De machine kan zowel binnen als buiten oogsten en plukt zoals een mens: zonder de aardbeien te kwetsen en zonder dat er een steeltje aan de aardbei blijft.

De op een wagentje gemonteerde machine werkt met een soort indoor GPS omdat een gewone GPS niet werkt in serres en lokaliseert de rijpe aardbeien met behulp van een 3D-visiesysteem. Het hart van de nieuwe technologie zijn echter ontegensprekelijk de gepatenteerde robotarm en de grijper.

Deze laatste is vervaardigd uit een flexibel materiaal zodat de robothand de aarbeien kan plukken zonder ze te beschadigen. Daarnaast voert de robot kwaliteitsmetingen tijdens het plukken. Dat is nodig om de aardbeien te sorteren, maar ook om bijvoorbeeld de oogst te gaan voorspellen.

Op termijn zou dit zelfs «precisielandbouw» mogelijk maken. << (foto: Octinion)
door bert belmans, Engineeringnet

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Trends en evolutie van Vlaamse cleantech

Cleantech Flanders heeft onlangs zijn cleantech rapport 2021 uitgebracht en geeft een overzicht van de belangrijkste facts & figures op gebied van cleantech-activiteit in Vlaanderen.

Engineeringnet Magazine 156 is onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

GEA profiteert van het geavanceerde gebruikers­beheer­systeem van Ixon

Voor de lancering van het nieuwe Ixon Cloud platform, was GEA een van de eerste beta­gebruikers. Ze zijn zeer te spreken over het overzichtelijke en uitgebreide gebruikers­beheer­systeem.

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Universiteit van Amsterdam, Unilever Vlaardingen en EPFL Lausanne onderzochten het fenomeen van breken, en ontdekten dat er twee heel verschillende processen aan ten grondslag liggen.

Winnaars Vlajo Awards 2021 zijn gekend

De Vlajo Awards zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren.

Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

De warmte­recuperatie-eenheid bevindt zich in een bestaande Borealis productie­vestiging voor lage­dicht­heids­poly­ethyleen in de Antwerpse haven en kwam tot stand in samenwerking met Qpinch.

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Upgrade voor Yokogawa WT5000 Precision Power Analyzer

Yokogawa heeft een nieuw sensorelement gelanceerd en de firmware voor zijn WT5000 Precision Power Analyzer kreeg een upgrade. De verbeteringen helpen bedrijven hun prestaties te verbeteren bij het ontwikkelen of evalueren van elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld aan elektrische voertuigen (EV), zonne-installaties ... >>

Partners