Robots oogsten nu ook aarbeien

Het Leuvense R&D-bedrijf Octinion stelde vorig jaar een prototype voor van zijn plukrobot voor aardbeien. Robots worden vaak ten onrechte beschouwd als een bedreiging voor de mens.

Trefwoorden: #aarbeien, #aardbeiplukrobot, #development, #Flanders Make, #Octinion, #research, #robot

Lees verder

Magazine

( Foto: Octinion )

ENGINEERINGNET.BE - Tom Coen, CEO Octinion: «Automatisering wordt vaak gezien als iets negatiefs, omdat de mens overbodig zou worden en de tewerkstelling bedreigd wordt. Dat is bij deze robot eigenlijk net omgekeerd: hij zorgt er net voor dat de aardbeisector een toekomst blijft hebben in België».

Volgens Coen vormt het moeilijk vinden van arbeidskrachten een reëel gevaar voor het behoud van de aardbeisector. «De robot maakt menselijke plukkers niet overbodig: zij moeten de moeilijk bereikbare vruchten nog steeds naplukken. Maar de robot plukt wel aan constante snelheid en bijvoorbeeld ook ’s nachts».

Bovendien hoopt het jonge bedrijf zelf ook tewerkstelling te creëren, en wil het in eigen land gaan produceren. «Wij zijn er als jonge KMO van overtuigd dat het bij elkaar houden van R&D en productie de beste keuze is voor de lange termijn», aldus Coen.

«De geringe afstand tussen R&D en productie plus de lagere transportkost kunnen volgens ons de eventueel hogere productiekost compenseren».

De robot zelf werd de afgelopen twee jaar door het ingenieursteam van Octinion ontwikkeld in samenwerking met de de KU Leuven en Flanders Make, en met de medewerking van het Proefcentrum Hoogstraten.

Tom Coen: «Wij hebben altijd de noden van de telers vooropgezet in onze ontwikkeling. Proefcentrum Hoogstraten is daarom een belangrijke partner voor ons omdat zij ons helpen de noden af te stemmen aan de telers. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol in de validatie van de plukrobot en de vergelijking van de robot met een menselijke plukker».

De aardbeiplukrobot blijkt specifiek toegespitst op de stellingteelt, een kweekmethode die in België en de buurlanden heel gangbaar is. De machine kan zowel binnen als buiten oogsten en plukt zoals een mens: zonder de aardbeien te kwetsen en zonder dat er een steeltje aan de aardbei blijft.

De op een wagentje gemonteerde machine werkt met een soort indoor GPS omdat een gewone GPS niet werkt in serres en lokaliseert de rijpe aardbeien met behulp van een 3D-visiesysteem. Het hart van de nieuwe technologie zijn echter ontegensprekelijk de gepatenteerde robotarm en de grijper.

Deze laatste is vervaardigd uit een flexibel materiaal zodat de robothand de aarbeien kan plukken zonder ze te beschadigen. Daarnaast voert de robot kwaliteitsmetingen tijdens het plukken. Dat is nodig om de aardbeien te sorteren, maar ook om bijvoorbeeld de oogst te gaan voorspellen.

Op termijn zou dit zelfs «precisielandbouw» mogelijk maken.


door bert belmans, Engineeringnet