België heeft zijn eerste Industrie 4.0-fabriek te pakken - artikel

Plant & Factory 21/06/2017 10:58:57

We lagen er al een tijdje voor op vinkenslag: welk maakbedrijf zou als eerste uitpakken met een nieuwe Belgische fabriek die integraal zal produceren volgens de principes van Industrie 4.0?

Lees hieronder verder   
Verwant

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Eerste protonen vliegen weer in Genève

Theoretisch ontwerp van tafelmodel detector voor zwaartekrachtgolven

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is Thales Alenia Space geworden: dat gaat in Hasselt zonnecellen maken op de Corda Campus. Die fabriek zal helemaal ingericht worden volgens het concept van digitale productie, laat het Frans-Italiaanse ruimtevaartbedrijf weten.

Dat het al bij al vrij lang duurde vooraleer België zijn eerste Industrie 4.0 fabriek te pakken had, heeft zo zijn redenen. In ons land doen de maakbedrijven het in de postcrisisperiode al bij al vrij aardig waar het gaat om het renoveren, moderniseren en uitbreiden van bestaande productiefaciliteiten, maar volledig nieuwe productie-eenheden zijn nog altijd eerder de uitzondering dan de regel.

Experimenten met softwarematig gestuurde, digitale productiemethodes zijn bovendien vrij kapitaalintensief en vallen daardoor vaak buiten het bereik van de gemiddelde Belgische maak-KMO. Die kan het zich niet veroorloven om in dit prille stadium van de IIoT-technologie grootschalig te experimenteren met interactieve robots, augmented reality en big data handling.

Dat de eer de eerste te zijn naar een technische multinational met een stevige traditie in engineering en development gaat, is dus niet meer dan logisch. Thales Alenia Space zal initieel ongeveer 20 miljoen in zijn automatische, door 20 personen gerunde productie-eenheid investeren.

Er zal naar verluidt gebruik gemaakt worden van gerobotiseerde productie, digitaal databeheer, online testen en inspecties en augmented reality, «waarbij mensen en machines harmonieus de werkruimte delen om efficiënter en flexibeler te produceren. Voor dat doel worden er van alle mogelijke bronnen in engineering en productie snel relevante data opgehaald en geanalyseerd», meldt de onderneming.

De fotovoltaïsche cellen in kwestie zullen na hun productie in Hasselt naar Cannes vertrekken om daar tot panelen geassembleerd te worden. «Deze fabriek zal de allereerste digitale fabriek in zijn soort op Europees grondgebied worden waar componenten voor de ruimtevaart worden geproduceerd», claimt CEO Jean Loïc Galle.

«We stellen vast dat de markt voor ruimtevaartcomponenten in volle transformatie is. Daarom moeten ook wij onze productiemethoden aanpassen». De CEO spreekt in dat verband over nieuwe spelers en initiatieven, die tot een industriële disruptie zullen leiden waarop alvast Thales zich wil voorbereiden.

Naar verluidt zou de nabijheid van het onderzoekscentrum EnergyVille trouwens een rol gespeeld hebben bij de keuze van de locatie. Naast Hasselt had het ruimtevaartbedrijf al vestigingen in Leuven en Charleroi. << (foto's: Thales Alenia Space)
door Bert Belmans, Engineeringnet

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners