”Klok of vuur, dat is de vraag” - column

Columns & Blogs 5/07/2017 9:30:48

De Nederlandse overheid kende een zogenoemde zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro toe aan een onderzoeksproject met de goed-Nederlandse naam "Anchoring Innovation".

Lees hieronder verder   
Verwant

Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

Telewerk in coronatijden - column

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Opinie: ’European Raw Materials Alliance - graven in een al diepe put?’

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.NL - Na het lezen van het bericht maakte verbijstering zich van mij meester. Het onderzoek richt zich namelijk op de Grieks-Romeinse Oudheid. Bij innovatie denk ik niet meteen aan onderzoek over twee tot drie millennia geleden. Uiteraard is er een onderzoekmotivering.

Het idee: de oude Grieken en Romeinen waren innovatief op allerlei gebieden. De vraag: hoe leidden uitvindingen en nieuwe ideeën tot echte innovatie? De hypothese: traditie en vernieuwing staan niet naast of tegenover elkaar. Bij succesvolle innovatie zien we een zinvolle samenhang tussen het nieuwe en het bekende. Doel van het onderzoek is een beter begrijpen van innovatieprocessen in het verleden en nu.

De onderzoekers zijn classici die met 19 miljoen hun passie een impuls geven. Bij nader inzien vond ik de vraagstelling toch wel erg interessant. En het oppikken ervan door classici verrassend innovatief. Want eerlijk: wat weten ingenieurs en economen nu van innovatie? Ik kan bijna niet wachten op de resultaten.

Serieus. Al moet ik nog wat tijd van leven hebben, want het project loopt 10 jaar. En dat geld? Ach, ik gun het ze. Alleen al omdat de maandelijkse verhuizing van het EU-circus van Brussel naar Straatsburg 20 miljoen euro kost. Elke maand weer.

Het bericht herinnerde me aan een gesprek met goede vriend Maarten over innovaties en het adopteren ervan. We bespraken zijn metafoor van de klok en het vuur. Lang geleden waren klokken zeldzaam, moeilijk te vervaardigen en vooral erg duur.

Vrijwel geen mens kon er zich een veroorloven. Daarom had de kerktoren een klok. Die gecentraliseerde dienstverlener kon iedereen vertellen hoe laat het was. Nu beschikt iedereen over zijn persoonlijke tijdaanwijzers.

Hoe zit het dan met het vuur? Daar zien we het tegenovergestelde: eerst had elk huishouden een eigen vuur. Voor verwarmen, koken. Hakte je geen hout, dan had je het koud. Ieder zorgde voor het eigen vuurtje. Later kwam er centrale energievoorziening met gas en elektriciteit. Het open vuur verdween uit de huizen.

De metafoor voedt de vraag: gaat een ontwikkeling, een innovatie, de weg van de klok, van de individualisering? Of juist die van vuur: centralisatie, collectiviteit? En kunnen we dat voorspellen? Maarten en ik kwamen tot de idee dat wellicht de kosten van bezit en beheer van grote invloed zijn.

Wij kwamen niet verder. De fles was leeg en we waren vergeten subsidie aan te vragen. Spijtig, want voor veel minder dan 19 miljoen had ik over de door de metafoor in gang gezette praktische implicaties best nog wel eens doorgedacht.

Laten we eens filosoferen over big data of over predictief onderhoud op basis van massieve gegevensverwerking. Gaan we de weg van het vuur? Zullen we onze goed-bedoelde spreadsheet-analysetjes vervangen door centraal aangeboden dataverwerkingen met voorspellingen van aanstaande storingen? Een bedrijf als ASML doet dat al voor klanten.

Of nemen we de weg van de klok? Gaan we met eigen nanocomputers en nog ondenkbare software de eigen miljarden gegevens zelf analyseren, als vervanging van door consultants aangeboden nonsensicale probabilistisch-onderhoud-exercities? Ik weet het niet maar als individualist hoop ik voor u dat het de nanocomputer wordt.

Er is goed nieuws. Er is ook een zwaartekrachtsubsidie voor het schrijven van software voor nanocomputers. <<
door Eric Rensen, BrainTainer

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners