Kleine windkracht blijkt groeideal (+video)

Deze zomer sloten Engie en het Waalse Fairwind een samenwerkingsakkoord om ‘kleine windturbines’ te commercialiseren en uit te baten. Engie Fabricom zal de turbines aansluiten.

Trefwoorden: #Engie, #Fairwind, #windenergie, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fairwind )

ENGINEERINGNET.BE - De staande schoepen van de windturbines van Fairwind lopen rond een verticale gegalvaniseerde stalen as. De twee turbinetypes hebben een vermogen van 10 en 50 kW en zijn geschikt voor KMO’s en landbouwers.

De kleinste is 25 m hoog en kan tot 35 MWh per jaar leveren. De grootste is 42 m hoog en kan tot 100 MWh per jaar produceren. Dat is het gemiddeld verbruik van 30 gezinnen of een jaarlijks vermeden uitstoot van 44 ton CO2, rekent Engie die hiermee haar groene B2B-aanbod verder opentrekt. Eind 2016 lanceerde ze haar zonnepanelenaanbod ENGIE Sun4Business. Op termijn wil het bedrijf ook opslagoplossingen hieraan toevoegen.

Fairwind startte in 2008 maar had vijf jaar ontwikkelingswerk nodig vooraleer het in 2013 met zijn turbine echt de markt kon opgaan. Het bedrijf uit Seneffe investeerde ondertussen zo’n 3,5 miljoen euro en produceert nu zijn machines bij Fleurinvest in Fleurus waar het vier machines per maand aankan. Alleen de generator komt uit Duitsland of Finland.

Er werden ondertussen al meer dan een dozijn turbines geïnstalleerd. Fairwind hoopt met de deal nu wel een honderdtal machines te verzetten op twee jaar.


Video: