Hoogtechnologische sensor detecteert kleinste antibioticadeeltjes

Onderzoek & Wetenschap 4/10/2017 13:13:20

UAntwerpen en Seton Hall University (USA) hebben een nieuwe technologie in de strijd tegen antibiotica-resistentie ontwikkeld. Een nieuwe sensor maakt detecteren van antibiotica eenvoudiger.

Lees hieronder verder   
Verwant

Smartphone wordt contactloze gezondheidstracker

Bio-inkten sleutel voor 3D-printen menselijk weefsel

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De strijd tegen overmatig en foutief gebruik van antibiotica is nog lang niet gestreden.

Een nieuwe, hoogtechnologische sensor, ontwikkeld aan de Universiteit Antwerpen onder leiding van Karolien De Wael, maakt het detecteren van antibiotica veel eenvoudiger. Dat kan voortaan ter plekke gebeuren, bijvoorbeeld in afvalwater of op een boerderij.

Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem. Onderzoekers schatten dat er in 2050 wereldwijd per jaar zowat 10 miljoen mensen zullen overlijden aan ‘antimicrobiële resistentie’. Stilaan groeit het bewustzijn dat de mens op een andere manier met antibiotica moet omgaan, maar de weg is nog erg lang.

Prof. Karolien De Wael (UAntwerpen, AXES onderzoeksgroep): “Een van de grote uitdagingen is het opsporen van ongewenst en verboden antibioticagebruik, bijvoorbeeld in het afvalwater van een bedrijf. Dat gebeurt vandaag al, maar een dergelijke test neemt meerdere uren in beslag. Bovendien is het met de huidige methodes heel moeilijk om ter plaatse te achterhalen om welke antibiotica het precies gaat.”

Daar komt verandering in dankzij nieuw onderzoek van De Wael en haar Amerikaanse collega Sergiu M. Gorun (Seton Hall University). Zij ontwikkelden een techniek om antibiotica te detecteren met de hulp van laserlicht. Met een sensorstrip van enkele centimeter, een rode laserpointer en een uitleesapparaatje kunnen ter plaatse metingen gedaan worden.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om zeer lage concentraties op nanomoleculair niveau te detecteren, en kan zo een efficiënt wapen worden in de strijd tegen antibioticamisbruik.

De Wael: “Deze nieuwe technologie biedt bovendien ook heel wat mogelijkheden op andere terreinen. Zo kan ze ook worden ingezet voor het detecteren van biomerkers die wijzen op kanker of cardiovasculaire ziektes.” << (Guy Leysen) (foto: UAntwerpen)

Het onderzoek van de Antwerps-Amerikaanse wetenschappers is verschenen in het vakblad Nature Communications.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners