Materialise groeit met reuzenstap in metaal printen

Materialise verwierf gisteren het Duitse ACTech uit het Saksische Freiberg, een toeleverancier van complexe onderdelen in gietmetaal.

Trefwoorden: #3D printing, #acquisitie, #ACTech, #additive manufacturing, #Materialise, #metaal printen

Lees verder

Techniek

( Foto: Materialise )

ENGINEERINGNET.BE - Het is niet Materialise’s eerste maar wel zijn grootste overname. Het koopt ACTech in cash voor 36,3 miljoen euro uitgaand van een totale ondernemingswaarde van 45 miljoen euro. In 2016 maakte ACTech 34,3 miljoen euro omzet bij 8.2 miljoen euro EBITDA en 2.3 miljoen euro netto winst.

Materialise financiert 28 miljoen euro van de aankoopsom via een langetermijn bankfinanciering. De rest betaalt het met beschikbare cash.

ACTech is een prototypegieterij. Het produceert met een 400 medewerkers jaarlijks zo’n 15,000 prototypes en kleine batches in gietmetaal voor productontwikkeling. Het bedrijf ging in 1995 van start met het lasersinteren van zogenaamde Croning zandmallen. Twintig jaar later, begin vorig jaar ontwikkelde ACTech samen met machinebouwer ExOne een nieuwe 3D printer.

Met het zogenaamde ‘cold phenolic process (CHP) had het een wereldpremière. Voortaan kon het hogesterkte zandmallen produceren met een ‘koude fenol printtechniek’ die geen warmtebehandeling op hoge temperatuur meer vergde na het uitharden van de mallen en hun kernen. Daarmee kon het bedrijf zijn prototypes niet alleen nauwkeuriger en dunwandiger maken, maar ze ook in andere metalen en legeringen gieten, en ze bovendien veel sneller bij de klant krijgen.

Maar ACTech heeft ook meer dan 20 jaar ervaring in metaalgieten en bewerken, het beschikt ook over de jongste 3D CAD-systemen, tactiele en optische 3D meetapparatuur, eigen labs voor zandmallen en verlorenwasgieten, materiaaltesten,… en zo’n 16 CNC-bewerkingsmachines, meestal vijfassige.

Het exporteert zo’n 60% van zijn productie en bedient vooral de autoindustrie, lucht- en ruimtevaart, voertuigenbouw, energie, machine- en fabrieksbouw. ACTech heeft kantoren in de VS en Indië, maar het gros van de activiteiten situeert zich in Duitsland en Europa bij uitbreiding.

“ACTech kent metaal en hoe het vorm te geven naar productiestandaarden en wij kennen 3D printen in metaal. Het samenbrengen van beide competenties is vitaal om 3D geprinte metalen onderdelen met een hoge toegevoegde waarde voor specialistische toepassingen toe te leveren,” legt Wilfried Vancraen, oprichter en CEO van Materialise.

“We zien dit vooral als een acceleratie van onze metaal printing-activiteiten”, liet Pieter Vos, Marketing Director Materialise Manufacturing, weten. “Het printen op zich is –zeker in metaal– slechts een klein onderdeel van die waardeketen. Met de kennis van ACTech inzake nabewerking (frezen, draaien, ...) en kwaliteitsinspectie, menen wij ons aanbod voor geprinte metaalstukken te kunnen verbreden en verder uit te bouwen tot een ‘all in service’.”

Voor ACTech, dat zeer actief is in automotive en daar klanten heeft die steeds meer interesse tonen in ‘geprinte’ onderdelen als aanvulling op de complexere gegoten stukken, betekent dit een directe toegang tot de printcapaciteit van Materialise. Voor Materialise in Leuven, waar de focus op 3D printen in kunststof ligt, heeft de aankoop op korte termijn geen effect.

“ACTech is in eerste instantie een toevoeging aan onze metaal printing business, waarvoor ons kenniscentrum in Bremen zit”, zegt Vos.
 
Tot gisteren telde Materialise 1.450 medewerkers -daar komen er nu een 400 bij- in 21 vestigingen wereldwijd -daar komen er nu drie bij. Materialise heeft een van de grootste 3D fabrieken ter wereld en dé grootste in Europa met meer dan 150 3D printers in Leuven.

Deze week opent het bedrijf zijn ‘vierde gebouw’ en voegt het 9.000 m² of zo’n 40% extra capaciteit toe.


Video: