Kronos investeert opnieuw in Gentse haven

Het chemische bedrijf Kronos is al zestig jaar actief in de haven van Gent. Om toekomstige productiestijgingen op te vangen, plant het bedrijf nieuwe investeringen in deze vestiging.

Trefwoorden: #energierecuperatie, #Gentse haven, #haven Gent, #investering, #Kronos, #productie, #titaandioxide

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Ghent )

ENGINEERINGNET.BE - Kronos is de enige producent van titaandioxide in België. Dit pigment heeft een enorme dekkingskracht en wordt toegevoegd aan tal van producten om ze witter te maken of meer glans te geven.

Het wordt toegepast in onder meer verven, kunststofprofielen, verpakkingsfolies, papier, bouwmaterialen, vloerbekleding, cosmeticaproducten, zeep, meubelpanelen, armaturen, tandpasta, smartphones en tablets, textiel…

De voorbije zestig jaar steeg de productie gemiddeld met 2% per jaar. Dit brengt de productie van 10 ton per dag in 1957 naar nu dagelijks 285 ton oftewel jaarlijks 85.000 ton.

Het bedrijf blijft geloven in zijn vestiging langs het Kanaal Gent-Terneuzen en investeert daarom in een verdere uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Volgend jaar wordt in de afdeling CP een grotere pigmentfilter geplaatst die het zuivere pigment uit de gasfase afscheidt.

Er lopen gesprekken met het Amerikaanse hoofdkwartier om ook de nabehandelingslijn uit te breiden met een vierde stoommaler en een nieuwe verpakkingslijn. Hierdoor zou de productiecapaciteit verhoogd worden naar 120.000 ton/jaar. De totale kost van deze capaciteitsuitbreidingen is begroot op 26 miljoen euro.

Over een periode van 3 jaar investeert het bedrijf ook in energierecuperatie. Er wordt een nieuwe naverbrander geplaatst die uitgerust zal worden met een warmterecuperatieketel voor stoomproductie. Voor deze investering wordt 10 miljoen euro uitgetrokken.