Plak voor diepe geothermiecentrale van VITO in Mol

Economie 10/10/2017 9:59:06

De Vlaamse ministers Muyters en Tommelein onthulden een gedenkplaat op de Balmatt-site waar VITO de geothermiecentrale bouwt en een derde boring voorbereidt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Eerste turbines grootste Belgisch offshore windpark geïnstalleerd

Energie-efficiëntie productieprocessen dankzij ELGi Compressoren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In september 2015 ging VITO van start met proefboringen op de Balmatt-site met het consortium thv Daldrup-Smet.

In 2016 boorde VITO met Smet Group en het Duitse Daldrup & Söhne AG twee putten. De ene naar 3.610 m, de andere naar 3.830 m diepte, maar die loopt schuin. De pompproef in de eerste put toonde dat het debiet en de temperatuur meer dan volstaan om met aardwarmte een warmtenet uit te bouwen en tevens elektriciteit te winnen. In september stuurde VITO opgepompt water van de eerste put terug de grond in via de tweede put. Ook dit injecteren in de kalksteen lukte.

Vandaag is het wamtenet op de terreinen van VITO, SCK-CEN en Belgoprocess aangelegd en wordt gebouwd aan de geothermiecentrale. De ruwbouw zal eind 2017 klaar zijn. In februari 2018 worden de warmtewisselaars geplaatst. Atlas Copco zal dan de modulaire ORC-installatie -Organic Rankine Cycle- leveren om de aardwarmte in elektriciteit om te zetten. In juni 2018 plant men operationeel te zijn.

VITO doet ondertussen verder onderzoek naar de Kempense ondergrond. Een derde proefboring begint in november en mikt op een diepte van minstens 4.200 m. De boring, die schuin gaat, zal bijna 5.000 m lang zijn.

“We willen aantonen dat geothermie in Vlaanderen mogelijk is en dat diepe geothermie economisch rendabel is”, stelde Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. Het gaat er nu om de technologie te ‘ont-risken’ zodat economische spelers de stap durven te zetten naar investeren.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wees er op dat diepe aardwarmte nu deel uitmaakt van de energiemix van de toekomst. “In het Warmteplan 2020 gaan we uit van 164 MWth voor het behalen van onze Europese doelstellingen hernieuwbare energie. Met een garantieregeling die het risico op tegenvallende boringen moet opvangen, willen we andere geïnteresseerde bedrijven over de streep trekken om diepe geothermie als hernieuwbare bron te onderzoeken.”

Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO, rekent alvast dat de drie putten die doelstelling zullen overschrijden. De onderzoeksinstelling ontwikkelt ondertussen andere boortechnieken waarmee het hoopt buiten de Kempen -waar bijvoorbeeld geen warme waterlagen te vinden zijn- aardwarmte te ontginnen door nog dieper te boren. Fransaer spreekt van 7 km diep om gedemineraliseerd water naar beneden te pompen en het daar te laten opwarmen tot 225 à 250°C en het dan weer naar boven te halen. Dat alles volgens een ‘één put principe’. “Daarom willen we een vierde put”, stelt hij ambitieus. VITO wil ook CO2-captatie testen en daarmee nieuwe producten aanmaken zoals bijvoorbeeld ethanol. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

 Lees méér over:  geothermie   VITO  
Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners