100 miljoen euro voor tweede methanolfabriek van BioMCN

Bedrijfsnieuws 10/10/2017 15:53:12

BioMCN wil het eerste bedrijf ter wereld worden dat op grote schaal bio-methanol op de markt brengt, op basis van groen gas of andere groene grondstoffen die tot methanol zijn om te zetten.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.NL - OCI, het moederbedrijf van BioMCN, steekt 100 miljoen euro in het bedrijf vanwege de gunstige verwachtingen voor de internationale methanolmarkt. De huidige productiecapaciteit van BioMCN op het Chemiepark in Delfzijl is ongeveer 500 kiloton methanol per jaar.

De tweede productiefaciliteit is eind 2018 weer klaar voor gebruik, nadat deze in 2005 werd stilgezet. Deze fabriek heeft een jaarlijkse capaciteit van 440 kiloton methanol. De totale capaciteit komt daarmee op 940 kiloton per jaar te liggen.

Het aandeel bio-methanol is afhankelijk van het aanbod aan groen gas. Ook gaan in de toekomst andere groene grondstoffen tot bio-methanol worden omgezet. Bio-methanol is onder andere te gebruiken als biobrandstof voor bijmenging in benzine.

Op dit moment ligt het aandeel bio-methanol rond de 10 tot 15% van de productie. Plan is om dit aandeel de komende jaren weer verder te laten stijgen. Daarmee wordt BioMCN het eerste bedrijf ter wereld dat op een dergelijke industriële schaal bio-methanol van hoge kwaliteit op de markt brengt.

De investering betekent een flinke stimulans voor de werkgelegenheid in de regio. Er komen ongeveer 30 vaste arbeidsplaatsen bij, waarvoor de werving en selectie inmiddels is begonnen. Daarnaast levert de investering ook veel indirecte werkgelegenheid op. Naar schatting zullen met de renovatie enkele honderden indirecte arbeidsplaatsen gemoeid zijn.

Volgens Paul Compagne, plantmanager van BioMCN, kan bio-methanol een grote rol spelen in het verder verduurzamen van Nederland. In de toekomst zou het aardgas, dat nu als grondstof wordt gebruikt, vervangen moeten worden door groen gas en andere bio-grondstoffen.

‘We zullen op de langere termijn echt van het fossiele aardgas af moeten. Onze ambitie is dan ook dat we gestaag blijven doorwerken aan de vergroening van onze methanol,' aldus Paul Compagne. << (Lydia Heida) (foto: Groningen Seaports)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Overmacht en corona - column

Ondernemers worden tijdens de pandemie steeds meer geconfronteerd met leveranciers die ‘overmacht’ inroepen. Hierdoor zouden contracten dan toch niet moeten uitgevoerd worden, of toch wel?

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners