Computerprogramma jaagt op menselijke cellen

Onderzoek & Wetenschap 12/10/2017 9:05:37

Het team van professor Stein Aerts van de KU Leuven/VIB ontwikkelde een manier om niet alleen menselijke cellen te herkennen maar ook hoe ze zich van elkaar gaan onderscheiden.

Lees hieronder verder   
Verwant

LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

500.000 euro voor internationale expansie van scale-up BioRICS

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

Onderzoekers vinden weg naar antilichamen tegen COVID-19

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elke cel in ons lichaam heeft precies dezelfde DNA-code mee maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten cellen die elk eigen functies hebben. Alles hangt af van de genen die actief zijn in de cel.

Sinds kort kan men bepalen welke van de 2.000 genen er actief zijn in één individuele cel. Deze sequentietechnieken zorgen voor een ongezien gedetailleerd inzicht en betekenen een omwenteling in de biologie en de geneeskunde.

Het menselijk lichaam telt echter meer dan 30 triljoen cellen. Pas die methode toe op duizenden cellen en het wordt al gauw een hele uitdaging om alle data te verwerken en zinvolle patronen te herkennen. Computationeel bioloog Stein Aerts (KU Leuven/VIB) en zijn team trokken op met wiskundigen, bio-ingenieurs en IT-ers om dat te klaren. Daarover is zopas bericht in de online publicatie Nature Methods.

“We ontwikkelden SCENIC, een computerprogramma dat verschillende celtypes identificeert op grond van hun genexpressiepatronen”, aldus Aerts. Dat kan het snel en accuraat. Zo brengt het team niet alleen de cellen van het lichaam in kaart maar zoeken ze ook te weten hoe elke cel aangestuurd is... om zo misschien hoofdregelaars op te sporen die mogelijk met medicijnen aangepakt kunnen worden.

“Het vertelt ons ook hoe onze celactiviteit verandert mettertijd en wanneer we ziek worden”, zegt postdoctoraal researcher Sara Aibar Santos. Het team paste de methode al toe op hersenweefsel van muizen en mensen. Het onderzocht ook kankercellen van hersen- en huidtumoren. Dat leidde al tot het bepalen van nieuwe celtypes die verband houden met metastase, het uitzaaien van kankercellen naar andere delen van het lichaam.

De methode kan ook bijdragen tot de Human Cell Atlas, een globaal initiatief om alle celtypes en hun toestanden in het menselijk lichaam in kaart te brengen. << (Luc De Smet) (bron: KU Leuven) (foto: iaremenko / 123RF Stockfoto)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Lancering digitale marktplaats voor logistieke bedrijven

VIL en Logistics in Wallonia lanceren een nieuwe digitale marktplaats, die logistieke bedrijven toelaat om capaciteit te delen in de huidige onzekere tijden. Logimarket is sinds kort online.

Agoria DigiCoach zet versnelt digitalisering bedrijven

Technologiefederatie Agoria lanceerde een nieuw programma om bedrijven te helpen bij hun digitalisering. Het project ‘DigiCoach’ krijgt Vlaamse, Waalse en Brusselse ondersteuning.

Covestro zet concrete stappen richting circulaire economie

Om dit te realiseren wil de materiaal-fabrikant zijn hele productie- en productassortiment op de lange termijn volledig afstemmen op het circulaire concept.

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

De vraag naar elektrochemische energie­opslag­techno­logieën neemt snel toe. Er is niet alleen veel meer vraag, maar er wordt ook gezocht naar meer duurzame manieren van energie-opslag.

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Wat gebeurt wanneer zeventig teams van onderzoekers dezelfde gegevens analyseren? Studie toont aan dat bevindingen van hersenonderzoek variabel kunnen zijn als gevolg van verschil in keuzes.

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

De sensor is in staat om magnetische golven op te vangen en bestaat uit een antenne, een uitleesscherm, een harde schijf, .... Dit onderzoek richt zich op het gedrag van magneetgolven.

Joystick zorgt voor precieze besturing beton­afwerk­machines

Het Luxemburgse bedrijf Topp and Screed bouwt machines die in één dag grote betonnen industriële vloeren leggen, waarbij de joysticks van elobau voor de bediening van deze machines zorgen.

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

B&R-breidt gamma compacte PLC’s uit

B&R biedt een nieuwe Compact-S PLC aan met 512 MB RAM en 2 GB intern flash-geheugen. Dit geeft de X20CP0484-1 meer RAM-capaciteit dan eerdere modellen uit deze serie. Dit is ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan geheugen en prestaties. Met Ethernet, POWERLINK, USB en RS232 biedt deze PLC tal van communicatie-opties.

Partners