Studenten ontwikkelen automatische schaakrobot (+video)

Als onderdeel van hun afstudeerproject hebben de Oostenrijkse studenten Sebastian Jahn en Julian Krydl de schaakrobot "Chess Buddy" ontwikkeld. Hiermee kan men schaken zonder partner.

Trefwoorden: #afstudeerproject, #glijlager, #igus, #Linz, #Oostenrijk, #schaakrobot, #stappenmotor

Lees verder

research

( Foto: igus )

ENGINEERINGNET.BE - Schaken is één van de populairste hersenoefeningen en is niet alleen leuk om met een partner te doen, maar ook alleen.

De "Chess Buddy" reageert direct op de zetten van de menselijke tegenstander en verplaatst de stukken autonoom. De motor-aangedreven inwendige delen bestaan uit twee precisie aluminium assen met daarop smeermiddelvrije glijlagers. Deze laten de schaakstukken door middel van een elektromagneet soepel en geruisloos bewegen, om ze op deze manier te positioneren.

Sebastian Jahn en Julian Krydl ontwikkelden de schaakrobot als deel van hun afstudeerproject bij de Mechatronica opleiding in Linz. Het doel van het project was het ontwikkelen van een machine die in staat is schaakstukken te verplaatsen op het schaakbord zelf, het herkennen van de zetten van de menselijke tegenstander en ook onjuiste zetten te herstellen.

Zowel de ontwikkeling als de bouw van de robot is door de studenten zelf uitgevoerd. Voor het ontwerp besloten de engineers de robot onder het schaakbord in te zetten.

De studenten kozen voor magnetische schaakstukken voor de implementatie van de beweging van de schaakstukken. Deze hebben het voordeel, dat ze gepositioneerd kunnen worden m.b.v. een elektromagneet onder het schaakbord op een twee-assig lineair systeem.

Nadat ze eerst luidruchtige kogellagergeleidingen hadden gebruikt voor het lineaire systeem, nam Sebastian Jahn contact op met de Young Engineers Support (YES) van igus. Na een gemeenschappelijk overleg werden twee aluminium assen met polymeer lagers gebruikt. Omdat de assen smeermiddelvrij zijn lopen ze soepel en geruisloos. Nema 17 stappenmotoren zorgen voor de aandrijving van het lineaire systeem.

De schaakrobot leest de zetten van de tegenstander af m.b.v. hall-sensoren. De sensoren detecteren of een magneet op het veld is geplaatst of niet en berekenen de tractie. De schaakzetten die daarop volgen van de robot, worden bestuurd door een computerprogramma en geïmplementeerd door het lineaire systeem.

De moeilijkheidsgraad van de robot kan worden aangepast aan het niveau van de menselijke tegenspeler, zodat de robot een perfecte trainingspartner is.


Video: de schaakrobot in actie: