Oprichting durfkapitaalfonds voor Corporate Venturing

Economie 20/10/2017 8:33:17

Een nieuwe generatie investeerders richt een uniek durfkapitaalfonds voor corporate venturing op. 9.5 Magnitude richt op ventures waarbij innovatie van binnenin de multinational vertrekt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Innovatie staat vaak zeer hoog op de strategische prioriteitenlijst van CEO’s, maar het blijft bij multinationals te vaak een acuut pijnpunt, ondanks hackathons, incubatoren, acceleratoren en andere initiatieven.

Innovatie die binnenin de multinational geboren wordt, is heel kwetsbaar: ten eerste is snel schakelen bij het ontwikkelen van een nieuw idee belangrijk. Daarnaast is, bij de opstart- en ontwikkelingsfase van een project, de business impact nog heel gering, waardoor men het stiefmoederlijk behandelt.

Buiten de muren krijgen projecten meer ruimte om te groeien. Een wederkerend probleem echter is dat intrapreneurs die het corporate DNA met zich meedragen niet zijn opgeleid voor het ondernemerschap. 9.5 Magnitude stelt daarom een gemengd team van experts samen waarbij intrapreneurs, entrepreneurs en innovators samen een project op gang trappen en tot volle bloei brengen.

Traditionele Venture Capitalists volgen innovatie vanuit een managementpositie. Daarnaast kenmerkt het innovatielandschap zich door heel wat vrijblijvend advies: wanneer het misloopt kost dat de adviseur niets. Dit fonds brengt beide werelden samen en stroopt zelf de mouwen op: beloftevolle projecten worden niet alleen geïnjecteerd met kapitaal, de grootste meerwaarde ligt in de actieve participatie van de investeerders. Elke venture wordt op maat uitgetekend en ontwikkeld naargelang de cultuur van de betrokken multinational.

De zes investeerders in dit fonds beslaan twee generaties en hebben complementaire achtergronden: self-made ondernemers, intrapreneurs-turned-entrepreneurs en mensen die familiekapitaal inbrengen. Olivier Van Duüren, één van de zes investeerders: “Wat ons bindt, is de passie voor de klant van morgen. We hebben allemaal enorm veel vertrouwen in de mogelijkheden van de digital age, óók voor traditionele bedrijven.”

Een andere investeerder is Bundl, het innovatie-agency dat samenwerkt met bedrijven als Telenet, BNP Paribas Fortis en KBC. Bundl lag eerder al aan de basis van succesvolle startups als Ticto en Horizon. Medeoprichter en fondsmanager Pieter Van de Velde: “Wij selecteren onze investeringsdossiers natuurlijk op basis van de potentiële waardecreatie, maar even essentieel zijn de bedrijfscultuur en de trigger om aan innovatie te doen.“

“Dit soort VC-model heeft al ingang gevonden in de UK en de US. Belgische bedrijven moeten mee in die richting evolueren”, zegt Liesbeth Theeuws, actieve investeerder, vanuit Portland waar ze woont en werkt. In het verleden bouwde ze al mee aan aantal succesvolle corporate ventures voor multinationals.

Omar Mohout, professor entrepreneurship bij AMS, deelt haar mening; “Deze vorm van inside-out corporate venturing is de ideale kruisbestuiving tussen corporate DNA en startup-cultuur. 9.5 Magnitude is een zeven-jaar-fonds, de eerste investeringsdossiers liggen reeds ter studie op tafel. We gaan zeer gefocust schakelen. Binnen een jaar mikken we op 10 miljoen euro aan investeringen.” << (Guy Leysen) (foto: Pixabay)

9.5 Magnitude is een pre-seed corporate venturing investeringsfonds. Het investeert mee in de innovatieprojecten van multinationals, met kapitaal, ervaring, én ondernemerschap. Op die manier wil het bestaande markten disruptief transformeren, om ook de klant van morgen te bereiken. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners