Oprichting durfkapitaalfonds voor Corporate Venturing

Een nieuwe generatie investeerders richt een uniek durfkapitaalfonds voor corporate venturing op. 9.5 Magnitude richt op ventures waarbij innovatie van binnenin de multinational vertrekt.

Trefwoorden: #9.5 Magnitude, #corporate venturing, #durfkapitaal, #durfkapitaalfonds, #investering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Innovatie staat vaak zeer hoog op de strategische prioriteitenlijst van CEO’s, maar het blijft bij multinationals te vaak een acuut pijnpunt, ondanks hackathons, incubatoren, acceleratoren en andere initiatieven.

Innovatie die binnenin de multinational geboren wordt, is heel kwetsbaar: ten eerste is snel schakelen bij het ontwikkelen van een nieuw idee belangrijk. Daarnaast is, bij de opstart- en ontwikkelingsfase van een project, de business impact nog heel gering, waardoor men het stiefmoederlijk behandelt.

Buiten de muren krijgen projecten meer ruimte om te groeien. Een wederkerend probleem echter is dat intrapreneurs die het corporate DNA met zich meedragen niet zijn opgeleid voor het ondernemerschap. 9.5 Magnitude stelt daarom een gemengd team van experts samen waarbij intrapreneurs, entrepreneurs en innovators samen een project op gang trappen en tot volle bloei brengen.

Traditionele Venture Capitalists volgen innovatie vanuit een managementpositie. Daarnaast kenmerkt het innovatielandschap zich door heel wat vrijblijvend advies: wanneer het misloopt kost dat de adviseur niets. Dit fonds brengt beide werelden samen en stroopt zelf de mouwen op: beloftevolle projecten worden niet alleen geïnjecteerd met kapitaal, de grootste meerwaarde ligt in de actieve participatie van de investeerders. Elke venture wordt op maat uitgetekend en ontwikkeld naargelang de cultuur van de betrokken multinational.

De zes investeerders in dit fonds beslaan twee generaties en hebben complementaire achtergronden: self-made ondernemers, intrapreneurs-turned-entrepreneurs en mensen die familiekapitaal inbrengen. Olivier Van Duüren, één van de zes investeerders: “Wat ons bindt, is de passie voor de klant van morgen. We hebben allemaal enorm veel vertrouwen in de mogelijkheden van de digital age, óók voor traditionele bedrijven.”

Een andere investeerder is Bundl, het innovatie-agency dat samenwerkt met bedrijven als Telenet, BNP Paribas Fortis en KBC. Bundl lag eerder al aan de basis van succesvolle startups als Ticto en Horizon. Medeoprichter en fondsmanager Pieter Van de Velde: “Wij selecteren onze investeringsdossiers natuurlijk op basis van de potentiële waardecreatie, maar even essentieel zijn de bedrijfscultuur en de trigger om aan innovatie te doen.“

“Dit soort VC-model heeft al ingang gevonden in de UK en de US. Belgische bedrijven moeten mee in die richting evolueren”, zegt Liesbeth Theeuws, actieve investeerder, vanuit Portland waar ze woont en werkt. In het verleden bouwde ze al mee aan aantal succesvolle corporate ventures voor multinationals.

Omar Mohout, professor entrepreneurship bij AMS, deelt haar mening; “Deze vorm van inside-out corporate venturing is de ideale kruisbestuiving tussen corporate DNA en startup-cultuur. 9.5 Magnitude is een zeven-jaar-fonds, de eerste investeringsdossiers liggen reeds ter studie op tafel. We gaan zeer gefocust schakelen. Binnen een jaar mikken we op 10 miljoen euro aan investeringen.”


9.5 Magnitude is een pre-seed corporate venturing investeringsfonds. Het investeert mee in de innovatieprojecten van multinationals, met kapitaal, ervaring, én ondernemerschap. Op die manier wil het bestaande markten disruptief transformeren, om ook de klant van morgen te bereiken.