Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam

Economie 25/10/2017 14:11:37

Dat blijkt uit de resultaten van het project ‘Crowd Logistics’, waarin VIL samen met 11 bedrijven de logistieke toepassingen in de deeleconomie heeft onderzocht.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belfius en Lab Box investeren 7 miljoen euro in Skipr

Efficiëntere scheepvaartbegeleiding en planning in Antwerpse Haven

Internationaal consortium lanceert project rond logistiek van de toekomst

Realistisch geautomatiseerde logistiek voor uw productieomgeving

6 genomineerden voor Leeuw van de Export 2020 bekend gemaakt

Project rond efficiëntere ophaling van stedelijk bedrijfsafval

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Pakjes laten leveren door burgers via online platformen is op dit moment niet duurzaam. Chauffeurs rijden te veel kilometers specifiek voor één pakje. Bovendien neigt de markt vrij snel naar een monopolie van het snelst groeiende platform en dienen misbruiken beteugeld te worden. Het is een uitdaging voor de overheid om de deeleconomie in de juiste richting te sturen.

De deeleconomie is ontegensprekelijk in opmars en zal een belangrijke plaats innemen in de economie van de toekomst. VIL heeft de businessmodellen van de eerste belangrijke logistieke spelers onderzocht en ging, in samenwerking met de VUB, na wat de maatschappelijke impact is van crowd logistiek in vergelijking met dienstverlening door een professioneel.

Bij de impactanalyse werd rekening gehouden met CO2-uitstoot, luchtvervuilende emissies, geluidsoverlast, ongevallen en congestie. Verrassend genoeg scoort crowd logistiek uit ecologisch oogpunt ondermaats.

32.50% van de leveringen die particulieren maken, gebeuren met een omweg van meer dan 15 minuten. De gemiddelde rit van een crowd koerier moet per levering vijfmaal korter zijn om de maatschappelijke impact van een professionele logistieke dienstverlener te benaderen. Naast kortere ritten is ook een hoger aantal pakjes per rit een noodzakelijk verbeterpunt.

Hans Robben, Network Innovation Manager Parcels bij bringr: “Voor ons was het interessant om deel te nemen aan dit project ten eerste om mee te kunnen zijn met de laatste ontwikkelingen in de crowd sourcing markt in België, en ten tweede omdat we ook een objectivering kregen over het duurzame aspect van crowd logistiek.”

Nieuwe economieën dienen omarmd en gestimuleerd te worden. Zo heeft de Belgische overheid de eerste stappen gezet om hiervoor een reglementair kader te creëren. In ons land kan men nu tot 5.000 euro bruto per jaar verdienen via sociale platformen, aan een verlaagd belastingtarief van 10% en zonder sociale bijdragen.

Vanaf volgend jaar wordt dit 6.000 euro en belastingvrij. Waakzaamheid is echter geboden om misbruiken en oneerlijke concurrentie aan banden te leggen. Cruciaal bij de deeleconomie is een gecoördineerde aanpak van de digitale platformen.

VIL projectleider Jan Merckx: “Mits de nodige intelligentie wordt ingebouwd kunnen de digitale platformen een belangrijke rol spelen om niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam en sociaal verantwoord te werken.” << (Guy Leysen) (foto: © bpost)

Dit waren de deelnemers aan het project: BD myShopi, bpost, Bringme, Colruyt/DreamLand, DHL Parcel, GLS, Kariboo, Mondial Relay, MTL/Vengo, P&G en Trimble.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners