Gentse biomassacentrale Max Green blijft langer open

De Vlaamse regering besliste dat de biomassacentrale Max Green in Gent langer kan openblijven, door het percentage van groene-stroomcertificaten dat ze niet mogen verzilveren te verlagen.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #biomassa, #biomassacentrale, #groenestroomcertificaten, #hernieuwbare energie, #Max Green, #Vlaamse regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: ENGIE Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2005 krijgt de biomassacentrale Max Green in Gent groene­stroom­certificaten voor de hernieuwbare energie die ze produceert.

In 2011 besliste de vorige Vlaamse regering dat 11% van die certificaten niet verzilverd mocht worden. Men ging er immers vanuit dat de elektriciteitsprijs zou stijgen en dat de centrale zo winstgevend zou zijn. Maar tegen de verwachting in daalde de groothandelsprijs voor elektriciteit en neemt de prijs van biomassa nog toe.

Volgens het energiedecreet kan Max Green aan het Vlaams Energie Agentschap een verlenging van de ondersteuning vragen voor vijf jaar. De laatste cijfers tonen echter aan dat de centrale onmogelijk rendabel kan zijn.

De Vlaamse regering besliste daarom vandaag het percentage groene­stroom­certificaten dat niet in aanmerking komt voor de certificatenverplichting, te verlagen naar 4%.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Het zou al te gek zijn dat een biomassacentrale die al meer dan tien jaar ondersteuning krijgt, zou sluiten net voor we onze Europese doelstellingen moeten halen’.

In 2020 kan deze centrale 1.483 GWh groene stroom leveren, goed voor de bevoorrading van 424.000 gezinnen.

De minister benadrukt dat Max Green bij de verlenging zal moeten voldoen aan de duurzaamheidscriteria die hij invoert.