Allereerste bioreactor gaat op ruimtereis

Onderzoek & Wetenschap 28/11/2017 13:13:05

Volgende week vertrekt een raket naar het ISS. Aan boord zit de allereerste bioreactor ontwikkeld door het SCK•CEN in samenwerking met de ESA en het wetenschappelijke consortium MELiSSA.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Eerste protonen vliegen weer in Genève

Theoretisch ontwerp van tafelmodel detector voor zwaartekrachtgolven

LHCb-experiment werpt licht op veelbesproken tetraquarks

Nieuwe inzichten op zonnevlammen dankzij supercomputers

Donkere-materiedetector xenon ziet meer activiteit dan verwacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

(3/9) Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

(2/9) Holst Centre start test-productielijn voor geprinte elektronica

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Na tien jaar intensief onderzoek is deze ervaring een essentiële stap in de ontwikkeling van een zuurstof- en voedselproductiesysteem voor astronauten tijdens langdurige missies.

Om langdurige ruimtemissies naar planeten zoals Mars ooit mogelijk te maken, werken de wetenschappers van het SCK•CEN aan een microbieel afvalrecyclagesysteem dat het voor astronauten mogelijk maakt om zelfstandig zuurstof, drinkbaar water en voeding te produceren in de ruimte.

In het MELiSSA-project, waarin samengewerkt wordt met de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en een consortium van internationale experten, proberen ze uit te vinden hoe ze op een elementaire en minimalistische manier de werking van micro-organismen in recyclage zoals op aarde kunnen nabootsen.

De dagelijkse dosis ioniserende straling is veel sterker in de ruimte dan op aarde en heeft een directe impact op astronauten en bacteriën. Microbiologen van het SCK•CEN, ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo), bereiden al bijna tien jaar een experiment met spirulina voor, een interessante cyanobacterie die zuurstof en voeding kan produceren.

Nadat ze spirulina al meerdere keren meestuurden met astronauten van ESA, maken de Belgische onderzoekers zich nu op voor een beslissende stap in hun project: 4 december aanstaande zal de eerste fotobioreactor naar het Internationaal Space Station vertrekken om er het gedrag van spirulina en zuurstofproductie door bacteriekweek onder invloed van microzwaartekracht en ruimtestraling te testen.

Nathalie Leys (links op de foto) is samen met twee andere SCK•CEN wetenschappers sinds 24 november aanwezig in het Kennedy Space Center in Florida om deze wetenschappelijke missie voor te bereiden.

Leys: “We hebben zo lang op dit moment gewacht: de bioreactor zal ons essentiële gegevens opleveren voor ons onderzoek en ons een klein beetje dichter brengen bij ons uiteindelijke doel: op een dag bijdragen aan de eerste missie naar Mars.”

De Italiaanse astronaut Paulo Nespoli zal het project aan boord van ISS opvolgen en tussentijdse resultaten communiceren aan het team van Belgische onderzoekers in het Kennedy Space Center. De bioreactor blijft een maand in het ISS station. << (Guy Leysen) (foto: © SCK•CEN)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

De bouw van de nieuwe fabriek / distributiecentrum, een investering van 50 miljoen euro, startte in april vorig jaar en nadert zijn voltooiing en is positief voor de lokale werkgelegenheid.

Winnaars 3D Print Awards bekend gemaakt

Kamp C heeft de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De winnende inzendingen worden later echt geprint.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners