Agoria en Sirris creëren unieke digitale kompas

Economie 7/12/2017 9:05:10

Agoria en Sirris willen met de ‘Digital Journey Tracker’ de digitalisering bij bedrijven naar een hoger niveau tillen. Deze nieuwe online tool werd gisteren voorgesteld.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

‘Crisis Code Cracker’ helpt bedrijven aan actieplan

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

Vlaamse provincies krijgen Digital Experience Lab

Machels reconversieproject creëert 3.200 nieuwe jobs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Uit een bevraging van Agoria blijkt dat 90% van de bedrijven de komende jaren een impact van digitalisering zien op hun producten, processen of zelfs op hun zakenmodel. 75% van de bedrijven ziet digitalisering vandaag als ‘strategisch’ en dus een zaak van de zaakvoerder en raad van bestuur.

De Digital Journey Tracker moet de bedrijven een tool aanreiken, die hen inzicht biedt in het digitale doolhof. Sirris en Agoria baseren hun aanpak enerzijds op het soort bedrijven en onderscheiden drie soorten bedrijven: bedrijven die fysieke producten maken, zij die digitale producten ontwikkelen en een derde groep die diensten levert.

Anderzijds is er de dimensie waarbij een bedrijf kijkt naar de digitalisering van ofwel haar aanbod, ofwel haar processen ofwel haar zakenmodel.en op korte termijn al ondernomen kan worden’, klinkt het.

Digitaal is al wat de klok slaat vandaag en bedrijven worden om de oren geslagen met ingewikkelde termen als internet of things, big data, cloud, virtual reality, augmented reality, artificiële intelligentie...

Beide organisaties kregen het signaal dat de technologische sector nood heeft aan duiding en begeleiding tijdens haar digitale transformatie. Dit uit de ICT-sector zelf, maar ook maintenance, maakindustrie, toelevering en andere bedrijfstakken. Ook niet-ICT-bedrijven zijn zich bewust van het belang van digitalisering en dat het hoog tijd is om actie te ondernemen.

Vaak weten ze echter niet hoe hun probleem of uitdaging correct te formuleren. Ze willen eerst inzicht hebben in wat potentieel er is voor hen om daarmee bij een ICT-bedrijf te kunnen aankloppen voor een oplossing.

Sirris en Agoria analyseerden deze gegevens in detail en startten een initiatief om de bedrijven op weg te helpen en vooral door de bomen het bos nog te zien. Ze stellen een kader voor en bieden specifieke diensten aan, waarbij de bedrijven heel concreet geholpen worden met de juiste prioriteiten en acties voor hun noden.

Agoria verwacht ook een digitalere Vlaamse overheid. De federatie wil digitalisering inbrengen in het onderwijs: digitale leervormen, coderen en computationeel denken moet geïntegreerd in de bestaande lessen. Het STEM- principe, dat wetenschap, technologie, ingenieurschap en wiskunde bundelt, willen ze met de ‘a’ van ‘arts (wat staat voor de creativiteit van kunstenaars) ombuigen tot STEAM.

Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen vraagt naar platformen over agentschappen en departementen heen, bijvoorbeeld een smart cities data platform met data rond energie, mobiliteit, veiligheid en milieu. Voor die investeringen wordt een sprong tegen 2020 van 10 miljoen euro extra per jaar naar 100 miljoen euro extra per jaar gevraagd. << (Guy Leysen) (bron en infographic: Agoria)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners