Agoria en Sirris creëren unieke digitale kompas

Agoria en Sirris willen met de ‘Digital Journey Tracker’ de digitalisering bij bedrijven naar een hoger niveau tillen. Deze nieuwe online tool werd gisteren voorgesteld.

Trefwoorden: #Agoria, #digitale tool, #digitalisering, #Digital Journey Tracker, #sectorfederatie, #Sirris, #Vlaamse overheid

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Uit een bevraging van Agoria blijkt dat 90% van de bedrijven de komende jaren een impact van digitalisering zien op hun producten, processen of zelfs op hun zakenmodel. 75% van de bedrijven ziet digitalisering vandaag als ‘strategisch’ en dus een zaak van de zaakvoerder en raad van bestuur.

De Digital Journey Tracker moet de bedrijven een tool aanreiken, die hen inzicht biedt in het digitale doolhof. Sirris en Agoria baseren hun aanpak enerzijds op het soort bedrijven en onderscheiden drie soorten bedrijven: bedrijven die fysieke producten maken, zij die digitale producten ontwikkelen en een derde groep die diensten levert.

Anderzijds is er de dimensie waarbij een bedrijf kijkt naar de digitalisering van ofwel haar aanbod, ofwel haar processen ofwel haar zakenmodel.en op korte termijn al ondernomen kan worden’, klinkt het.

Digitaal is al wat de klok slaat vandaag en bedrijven worden om de oren geslagen met ingewikkelde termen als internet of things, big data, cloud, virtual reality, augmented reality, artificiële intelligentie...

Beide organisaties kregen het signaal dat de technologische sector nood heeft aan duiding en begeleiding tijdens haar digitale transformatie. Dit uit de ICT-sector zelf, maar ook maintenance, maakindustrie, toelevering en andere bedrijfstakken. Ook niet-ICT-bedrijven zijn zich bewust van het belang van digitalisering en dat het hoog tijd is om actie te ondernemen.

Vaak weten ze echter niet hoe hun probleem of uitdaging correct te formuleren. Ze willen eerst inzicht hebben in wat potentieel er is voor hen om daarmee bij een ICT-bedrijf te kunnen aankloppen voor een oplossing.

Sirris en Agoria analyseerden deze gegevens in detail en startten een initiatief om de bedrijven op weg te helpen en vooral door de bomen het bos nog te zien. Ze stellen een kader voor en bieden specifieke diensten aan, waarbij de bedrijven heel concreet geholpen worden met de juiste prioriteiten en acties voor hun noden.

Agoria verwacht ook een digitalere Vlaamse overheid. De federatie wil digitalisering inbrengen in het onderwijs: digitale leervormen, coderen en computationeel denken moet geïntegreerd in de bestaande lessen. Het STEM- principe, dat wetenschap, technologie, ingenieurschap en wiskunde bundelt, willen ze met de ‘a’ van ‘arts (wat staat voor de creativiteit van kunstenaars) ombuigen tot STEAM.

Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen vraagt naar platformen over agentschappen en departementen heen, bijvoorbeeld een smart cities data platform met data rond energie, mobiliteit, veiligheid en milieu. Voor die investeringen wordt een sprong tegen 2020 van 10 miljoen euro extra per jaar naar 100 miljoen euro extra per jaar gevraagd.


(bron en infographic: Agoria)

Video: