Internationaal onderzoeksconsortium in strijd tegen astma

Prof. Bart Lambrecht en prof. Hamida Hammad van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek maken deel uit van een internationaal consortium dat astma wil doen verdwijnen.

Trefwoorden: #astma, #A World Without Asthma, #Bart Lambrecht, #consortium, #Hamida Hammad, #onderzoek, #therapie, #UGent, #VIB

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Longfonds )

ENGINEERINGNET.BE - Een internationaal onderzoekconsortium ‘A World Without Asthma (AWWA)’, geleid door de Nederlandse onderzoeker dr. Hermelijn Smits (Leids Universitair Medisch Centrum), gaat de komende jaren op zoek naar manieren om deze longziekte de wereld uit te helpen. Ze zoeken de oplossing bij de commensalen: ‘goede’ micro-organismen die leven in en op ons lichaam.

Smits: “De afgelopen vijftig tot zeventig jaar is het aantal kinderen met een allergische aandoening, waaronder astma, alarmerend toegenomen. Inmiddels heeft ongeveer een op de tien schoolgaande kinderen in Europa deze longziekte.”

Het consortium is het eerste onderzoek dat start binnen Longfonds - Accelerate: een vernieuwend en resultaatgericht internationaal samenwerkingsprogramma van het Longfonds.

Lambrecht: “Uit onderzoek weten we dat kinderen die opgroeien op een boerderij veel minder last hebben van allergieën en astma dan kinderen die opgroeien in de stad.” Waarschijnlijk heeft dat te maken met een grotere groep ‘goede’ micro-organismen die rondzwerven in een landelijke omgeving.

Eén manier om de populatie van commensalen in je lichaam te laten bloeien of het contact hiermee te vergroten, is door onbewerkte, natuurlijke voeding. Dat is precies wat het consortium gaat proberen. De komende jaren zullen ze bij 2700 peuters testen of het drinken van zo min mogelijk bewerkte boerderijmelk astma kan voorkomen.

Maar het consortium denkt verder dan alleen boerderijmelk. Hammad: “We verwachten dat door de boerderijmelk het aantal kinderen met astma 10% afneemt. Maar we realiseren dat er meerdere manieren zijn waarop commensalen ons beschermen tegen astma.”

Daarom wordt naar aanvullende strategieën gezocht. Zo denken ze aan het afremmen van het afweersysteem en het versterken van de longen door toediening van moleculen afkomstig uit boerderijstof of van parasitaire wormen.

Verder zoeken zij naar manieren om op basis van genexpressie-patronen te kunnen voorspellen welke kinderen onvoldoende baat hebben bij de boerderijmelk en in aanmerking komen voor een aanvullende strategie.