UT leidt project naar energieprestaties zonne-energiesystemen

Onderzoek & Wetenschap 15/12/2017 9:31:13

De UTwente wordt voorzitter van een internationaal gefinancierd onderzoeksproject (een zogenaamde COST Action) naar de prestaties en betrouwbaarheid van onder andere zonne-energiesystemen.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.NL - Het project heeft tot doel om samenwerking binnen Europa en daarbuiten te stimuleren en duurt vier jaar.

Op dit moment doen er vierentwintig landen mee aan het netwerk en gaven achtentachtig collega onderzoekers zich op voor deelname aan deze Action. Het einddoel van deze COST Action is om de energieprestaties en betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen in Europa te verbeteren.

Zonne-energiesystemen leiden tot beduidend lagere CO2 emissies van elektriciteitsopwekking, daarom is het belangrijk dat ze in de praktijk een hoge energieopbrengst hebben en betrouwbaar functioneren gedurende circa 20 jaar.

Op dit moment dalen de kosten van zonnepanelen snel (naar 40 cent per wattpiek) waardoor zonne-energiesystemen nog vaker door consumenten geïnstalleerd worden. In Nederland alleen is er twee gigawatt aan PV systemen (zonne-energiesystemen) geplaatst en geïnstalleerd.

In deze COST Action analyseert de Universiteit Twente (UT) met haar partners de lange termijn prestaties, waaronder eventuele defecten en storingen. Daarnaast wordt er gekeken naar de prestaties van de componenten, waaronder zonnepanelen, het ontwerp van de systemen, de installatie, de onderhoudspraktijk, de geografische locatie, de weersfactoren op de prestaties, de prestatievermindering gedurende de tijd en de hoeveelheid en redenen voor storingen en defecten. (bron: Universiteit Twente) (foto: ZonneWijde Breda)

Een COST Action is een Europees onderzoeksnetwerk op een gebied dat van belang is voor ten minste zeven COST-lidstaten. Het is het oudste bekende financieringsmechanisme voor internationaal onderzoek van de Europese Commissie.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners