VDAB tracht krapte op West-Vlaamse arbeidsmarkt op te lossen

Human Resource & Werk 18/01/2018 14:10:49

De VDAB breidt de samenwerking met Waalse, Nederlandse en Franse partners uit om de krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt te bestrijden in het het kader van diverse Europese projecten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

Ontoforce stelt Valerie Morel aan als CEO

Technisch bureau Bennet zet verder in op groei

5.000 jongeren leren programmeren en coderen - artikel

Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met een gemiddeld werkloosheidspercentage van 5,2% is de arbeidsmarkt in de provincie West-Vlaanderen heel krap.

Daarom engageert VDAB West-Vlaanderen zich actief in verschillende Europese projecten met als doel de grensoverschrijdende mobiliteit op de arbeidsmarkt te bevorderen en op die manier de toeleiding van nieuwe arbeidskrachten naar de werkgevers in onze provincie een boost te geven.

De krapte op de arbeidsmarkt die er voor zorgt dat veel West-Vlaamse werkgevers al meerdere jaren grote moeite hebben om nieuwe medewerkers aan te trekken, wordt steeds nijpender.

Eind december 2017 telde onze provincie nog slechts 28.835 niet-werkende werkzoekenden, een daling op jaarbasis met 6,2% terwijl VDAB West-Vlaanderen in 2017 46.984 vacatures ontving, een stijging met maar liefst 19,9% in vergelijking met 2016. Bij het begin van het nieuwe jaar stonden nog 7.372 van deze vacatures open.

Robert De Clercq, provinciaal directeur VDAB (foto): “Daarom vinden we het belangrijk dat we naast onze reguliere vacaturewerking en de organisatie van talrijke jobmarkten en jobdagen binnen onze eigen provincie, we ook over de taal- en landsgrenzen heen acties kunnen ondernemen.”

Door de intensieve en constructieve samenwerking met zowel collega-tewerkstellingsdiensten Le Forem in Wallonië en Pôle emploi in Frankrijk als met partners als de POM West-Vlaanderen, Voka, Unizo, verschillende werknemersorganisaties, onderwijs…, werden al heel wat concrete acties gerealiseerd om Waalse en Franse werkzoekenden naar Vlaamse bedrijven toe te leiden.

Momenteel is VDAB West-Vlaanderen actief in 7 Europese projecten. Vier van deze projecten hebben betrekking op de grensregio tussen West-Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. << (Guy Leysen) (foto: VDAB)

Meer uitleg over de projecten:

  • “Grenzeloos Tewerkstellen” waarbij onder andere grensoverschrijdende begeleidingsacties en jobdatings worden georganiseerd en werk wordt gemaakt van een grensoverschrijdend opleidingsaanbod.
  • “Grenzeloos Competent” heeft als doel de geografische en inhoudelijke mismatch op de arbeidsmarkt te verminderen door de organisatie van opleidingen met een taalcomponent en met een grensoverschrijdend erkend certificaat voor zowel werkzoekenden als werknemers en door de realisatie van een grensoverschrijdend socio-economisch observatorium.
  • “Act’emploi” wil werkzoekenden met een laag opleidingsniveau toegang verschaffen tot de zorgsector via grensoverschrijdende opleidingen, jobcoaching en begeleiding.
  • “AB Réfugiés” mikt op de snelle en duurzame instroom van vluchtelingen op de arbeidsmarkt via diverse vormen van werkplekleren, gemeenschappelijke taalopleidingen, de ontwikkeling van een app voor beroepsgerelateerde termen en de sensibilisering van werkgevers.
    Ook in het noorden van de provincie, in de grensregio met Nederland, is VDAB actief in drie specifieke projecten:
  • “Revivak”: dit project heeft als doelstelling om de werkgelegenheid in de vakmanschapsberoepen te stimuleren via een innovatieve mix van opleidingen, leer- en werkposten, internetcolleges, excursies en bootcamps.
  • “Grensinfovoorziening” wil alle relevante informatie betreffende belastingssystemen, zorg, sociale zekerheid, arbeidsrecht, … voor grenswerkers ontsluiten door de organisatie van een uniform en overkoepelend netwerk van grensinformatiepunten.
  • “Educavia”: beoogt het realiseren van een grensoverschrijdende kennisregio rond luchtvaarttechnieken en een gerichte ontwikkeling en integratie van technologische opleidingen voor de luchtvaartsector.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

Nieuw Soft-Start-ventiel is conform Machinerichtlijn 2006/42/EC

Het nieuwe soft-start ventiel uit de Series MX SAFEMAX zorgt voor een geleidelijke drukverhoging in het pneumatisch systeem en heeft geen invloed op de werking van de veiligheidsventielen.

HyTrucks consortium wil vrachtwagens op waterstof laten rijden tegen 2025

Air Liquide, DATS 24 en Port of Antwerp bundelen hun krachten in het HyTrucks-consortium om 300 vrachtwagens op waterstof te laten rijden in België als onderdeel van het HyTrucks-initiatief.

Group Machiels verwerft meerderheidsparticipatie in Global Langerlo

Het bedrijf heeft al verschillende participaties in Haven Genk, Genk Green Logistics en Port of Limburg en bouwt met deze overname hun positie in de regio verder uit.

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

De 8DJH 24 switchgear van Siemens is een klimaatneutraal alternatief voor de bestaande schakelsystemen die gebruik maken van het schadelijke broeikasgas zwavelhexafluoridegas (SF6).

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners