VDAB tracht krapte op West-Vlaamse arbeidsmarkt op te lossen

Human Resource & Werk 18/01/2018 14:10:49

De VDAB breidt de samenwerking met Waalse, Nederlandse en Franse partners uit om de krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt te bestrijden in het het kader van diverse Europese projecten.

Lees hieronder verder   
Verwant

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Dataroots zet groei voort met tien nieuwe aanwervingen

Ingenieurs recruitment in online jasje

Online Jobfair voor aanstormende ingenieurs

2021: Een jaar voor nieuwe werkgewoonten? - opinie

Lunch & Learn met Prof. Petra Rudolf

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met een gemiddeld werkloosheidspercentage van 5,2% is de arbeidsmarkt in de provincie West-Vlaanderen heel krap.

Daarom engageert VDAB West-Vlaanderen zich actief in verschillende Europese projecten met als doel de grensoverschrijdende mobiliteit op de arbeidsmarkt te bevorderen en op die manier de toeleiding van nieuwe arbeidskrachten naar de werkgevers in onze provincie een boost te geven.

De krapte op de arbeidsmarkt die er voor zorgt dat veel West-Vlaamse werkgevers al meerdere jaren grote moeite hebben om nieuwe medewerkers aan te trekken, wordt steeds nijpender.

Eind december 2017 telde onze provincie nog slechts 28.835 niet-werkende werkzoekenden, een daling op jaarbasis met 6,2% terwijl VDAB West-Vlaanderen in 2017 46.984 vacatures ontving, een stijging met maar liefst 19,9% in vergelijking met 2016. Bij het begin van het nieuwe jaar stonden nog 7.372 van deze vacatures open.

Robert De Clercq, provinciaal directeur VDAB (foto): “Daarom vinden we het belangrijk dat we naast onze reguliere vacaturewerking en de organisatie van talrijke jobmarkten en jobdagen binnen onze eigen provincie, we ook over de taal- en landsgrenzen heen acties kunnen ondernemen.”

Door de intensieve en constructieve samenwerking met zowel collega-tewerkstellingsdiensten Le Forem in Wallonië en Pôle emploi in Frankrijk als met partners als de POM West-Vlaanderen, Voka, Unizo, verschillende werknemersorganisaties, onderwijs…, werden al heel wat concrete acties gerealiseerd om Waalse en Franse werkzoekenden naar Vlaamse bedrijven toe te leiden.

Momenteel is VDAB West-Vlaanderen actief in 7 Europese projecten. Vier van deze projecten hebben betrekking op de grensregio tussen West-Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. << (Guy Leysen) (foto: VDAB)

Meer uitleg over de projecten:

  • “Grenzeloos Tewerkstellen” waarbij onder andere grensoverschrijdende begeleidingsacties en jobdatings worden georganiseerd en werk wordt gemaakt van een grensoverschrijdend opleidingsaanbod.
  • “Grenzeloos Competent” heeft als doel de geografische en inhoudelijke mismatch op de arbeidsmarkt te verminderen door de organisatie van opleidingen met een taalcomponent en met een grensoverschrijdend erkend certificaat voor zowel werkzoekenden als werknemers en door de realisatie van een grensoverschrijdend socio-economisch observatorium.
  • “Act’emploi” wil werkzoekenden met een laag opleidingsniveau toegang verschaffen tot de zorgsector via grensoverschrijdende opleidingen, jobcoaching en begeleiding.
  • “AB Réfugiés” mikt op de snelle en duurzame instroom van vluchtelingen op de arbeidsmarkt via diverse vormen van werkplekleren, gemeenschappelijke taalopleidingen, de ontwikkeling van een app voor beroepsgerelateerde termen en de sensibilisering van werkgevers.
    Ook in het noorden van de provincie, in de grensregio met Nederland, is VDAB actief in drie specifieke projecten:
  • “Revivak”: dit project heeft als doelstelling om de werkgelegenheid in de vakmanschapsberoepen te stimuleren via een innovatieve mix van opleidingen, leer- en werkposten, internetcolleges, excursies en bootcamps.
  • “Grensinfovoorziening” wil alle relevante informatie betreffende belastingssystemen, zorg, sociale zekerheid, arbeidsrecht, … voor grenswerkers ontsluiten door de organisatie van een uniform en overkoepelend netwerk van grensinformatiepunten.
  • “Educavia”: beoogt het realiseren van een grensoverschrijdende kennisregio rond luchtvaarttechnieken en een gerichte ontwikkeling en integratie van technologische opleidingen voor de luchtvaartsector.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners