2018 dubbel belangrijk voor Vlaams industrieel erfgoed - opinie
Columns & Blogs 5/02/2018 13:26:36
Onlangs startte in Vlaanderen het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie werkt mee aan de projecten van EFAITH.
Telewerk in coronatijden - column
Softwareproblemen: wat kan u doen? - column
Opinie: ’European Raw Materials Alliance - graven in een al diepe put?’
”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie
Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column
Gebrekkige elektriciteit - column
>> Meer verwant nieuwsAlternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
Interpack
Messe Düsseldorf
van 25/02/2021 tot 3/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus
(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Het wordt een belangrijk jaar, waarbij burgers en verenigingen door de Europese Commissie opgeroepen worden om zich in te zetten voor het behoud en de ontsluiting van het gemeenschappelijk cultureel erfgoed.
Het officiële startsein voor het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (European Year of Cultural Heritage, EYCH2018) werd op 7 december j.l. door Europese Commissie in Milaan gegeven (zie daarover o.m. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-5067_nl.htm).
Sedert midden vorig jaar werkt de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) mee aan de projecten van EFAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed, om in alle landen het behoud en de ontsluiting van industrieel erfgoed op het voorplan te plaatsen.
E-FAITH is één van de stakeholders, een reeks van 35 Europese erfgoedplatformen, die het jaar begeleiden en de Europese Commissie adviseren bij de aanpak van dit speciale jaar. Binnen het stakeholders committee vertegenwoordigt Adriaan Linters, onze voorzitter, de sector industrieel en technisch erfgoed - zodat VVIA al vroeg op de bal kon spelen.
Voor het industrieel erfgoed is het inderdaad belangrijk om sterk op de kansen van dit Europese jaar in te spelen, omdat deze sector nog te zeer stiefmoederlijk behandeld wordt en belangrijke sites en objecten daardoor verloren gaan.
We verwijzen slechts naar het gevecht dat in Vlaanderen thans gevoerd wordt voor het behoud van de grote kolenwasserij in Beringen, die omwille van belang en uniciteit op 16 januari, bij het dagen van het Europees Jaar, opgenomen werd in de shortlist van de Europese lijst van meest bedreigde gebouwen, "The 7 Most Endangerd" (zie: http://www.industrieelerfgoed.be/content/kolenwasserij-beringen-most-endangered)
Het eerste industrieel gebouw dat in Vlaanderen als monument wettelijk beschermd werd, was de oude jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen in Hasselt. Dat gebeurde in 1975 na twee jaar harde strijd van lokale vrijwilligers en een actiegroep die tegen een enorme tegenstand moest opboksen. Toen waren de stedelijke overheid allerminst gelukkig, vandaag is het Nationaal Jenevermuseum hét pronkstuk en hét aantrekkingspunt van de stad.
Hetzelfde scenario speelde zich af bij de sluiting van de Limburgse mijnen, bij de oude scheepswerf in Baasrode, de stations van Antwerpen en Aalst, en op zoveel andere plekken. Als toen geen burgers de straat op getrokken waren, dan konden we ze nu niet meer bewonderen.
Het waren ook burgers, vrijwilligers, die zich inzetten voor de redding, het behoud en de restauratie van belangrijke sites als de laatste vlaszwingel-windmolen in Europa (Preetjes Molen in Heule), de kartonfabriek ‘Herisemmolen’ in Alsemberg, de brouwerij De Snoek in Alveringem, en de steenbakkerijen van de Rupelstreek - om maar enkele voorbeelden aan te halen. << (bron en logo: VVIA)