VIL project onderzoekt de meerwaarde van blockchain in supply chains

In het nieuwe project 'Blockchain in supply chains' gaat VIL op zoek naar de meerwaarde van deze technologie ten opzichte van bestaande state-of-the-art track & trace oplossingen.

Trefwoorden: #blockchain, #logistiek, #onderzoek, #project, #supply chain, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - De focus in dit project ligt op sectoren waar een veilige supply chain hoge prioriteit heeft, zoals de voedings-, chemie- en life science sector.

Supply chains worden steeds complexer en meer gedigitaliseerd. Vele spelers zijn erbij betrokken, terwijl zij elkaar soms nauwelijks of niet kennen. Op een veilige manier transacties kunnen uitvoeren is dan ook een noodzaak geworden.

In verschillende sectoren zijn er inspanningen geleverd om track & trace systemen op te zetten tussen bedrijven en ook de consument om transparante productinformatie te garanderen. Vandaag wordt blockchain naar voor geschoven als de voorkeurstechnologie voor beveiligd dataverkeer in de supply chain.

Blockchain is een digitaal logboek waarin gegevens zoals transacties op een veilige manier worden bijgehouden. Het biedt heel wat potentieel: alles wat vandaag in een logboek wordt bijgehouden door mensen en instanties, kan in theorie efficiënter en veiliger verlopen met een digitale ketting.

Het project heeft als doel de meerwaarde van de technologie te bepalen in complexe en kwetsbare supply chains. De huidige en toekomstige blockchain toepassingen en track & trace systemen zullen in kaart gebracht en geanalyseerd worden.

VIL projectleider Jan Merckx: “We gaan op zoek naar de echte meerwaarde van de blockchain technologie en zullen een ideaal to-be scenario voor enkele sectoren uitwerken.”

Het project start in samenwerking met negen bedrijven die gaan voor verregaande digitalisering en de mogelijkheden van blockchain in de logistiek willen onderzoeken.


Dit zijn de deelnemers aan dit project:
Atlas Copco, BCTN, bpost, Colruyt, H.Essers, Gosselin Group, Lineas, Molenbergnatie en Randstad.