Belgische arbeidsmarkt blijft optimistisch

Volgens de nieuwe ManpowerGroup Barometer zou de aanwervingsactiviteit in de loop van het 2e kwartaal van 2018 positief moeten blijven. 7% plant een consolidatie van het personeelsbestand.

Trefwoorden: #barometer, #economie, #ManpowerGroup, #prognose, #tewerkstelling

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - Op nationaal niveau plant 7% van de 750 Belgische werkgevers die eind januari door ManpowerGroup werden bevraagd, hun personeel tegen eind juni 2018 te consolideren, terwijl slechts 3% een inkrimping van het personeelsbestand voorziet.

87% van de ondervraagde werkgevers verwacht geen wijzigingen in hun loonmassa. Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet) de positieve waarde van +3.

Dat is een status quo ten opzichte van het vorige kwartaal en een stijging van 3 punten in vergelijking met het 2e kwartaal van 2017.

Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: “De Nationale Bank van België heeft in zijn jaarrapport de nadruk gelegd op de creatie van 66.000 nieuwe jobs in België in 2017 en deze tendens zou zich moeten doorzetten. Tegelijk stellen we vast dat het aanwerven van talenten steeds moeilijker wordt."

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief in de drie gewesten van het land. In Vlaanderen (+5) wordt de meeste activiteit qua aanwervingen verwacht. De werkgevers melden immers voor het tweede opeenvolgende kwartaal een bemoedigende Nettotewerkstellingsprognose.

Ook in Brussel (+3) zijn de rekruteringsplannen positief, terwijl ze in Wallonië (+1) voorzichtiger zijn. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kan een verbetering in de drie gewesten opgemerkt worden.

In 6 van de 10 bevraagde sectoren plannen de werkgevers in de loop van het volgende kwartaal een uitbreiding van hun personeel. Net als in het vorige kwartaal zijn het de werkgevers uit de sector Elektriciteit, gas en water (+11) die het meeste optimisme aan de dag leggen.

De vooruitzichten zijn extra bemoedigend in twee sectoren: de Maakindustrie (+10) en de sector Transport en logistiek (+10) waarin de werkgevers hun sterkste wervingsintenties in 6 jaar laten optekenen.

De tewerkstellingsvooruitzichten zijn ook gunstig in de sectoren Financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten (+6), evenals in de Openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening (+3) en in mindere mate in de sector van de Extractieve industrieën (+2).

De vooruitzichten zijn daarentegen onzeker in de sector van de Groot- en detailhandel (0), en licht negatief in drie sectoren: de Horeca (-1), de Landbouw en visserij (-3), de Bouw (-4).


(infographics: ManpowerGroup)

De resultaten voor de volgende ManpowerGroup Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten worden verspreid op 12 juni 2018 (3e kwartaal 2018).