Vernieuwd concept moet technisch onderwijs promoten

Vanaf dit schooljaar (2017-2018) stapte de vzw Techn-On over naar een totaal nieuw concept in het kader van STEM (Science, Technologie, Engineering, Mathematics).

Trefwoorden: #Engineering, #Mathematics, #opleiding, #Science, #STEM, #studeren, #Techn-On, #technologie, #Technologie

Lees verder

Opleiding

( Foto: Techn-On )

ENGINEERINGNET.BE - De vzw Techn-On bestaat al 20 jaar en organiseerde om de twee jaar een driedaagse beurs, waarop de technische scholen uit West-Vlaanderen zichzelf en hun eindwerken konden voorstellen.

Ook heel wat bedrijven en Hogescholen demonstreerden er hun technologie. Een veertigtal basisscholen, samen goed voor een duizendtal leerlingen en leerkrachten brachten telkens een bezoek.

Nu de basisscholen ook STEM-opdrachten moeten voorzien in hun leerplan, biedt de vzw, in samenwerking met de hogescholen Vives en Howest, pedagogische ondersteuning aan. Daarnaast wordt aan de basisscholen gratis een aantal technologische projecten aangeboden in de domeinen robotica, elektriciteit, mechanica en scheikunde.

Techn-On zorgt ook voor technische ondersteuning bij de aangeboden projecten. Per project zijn er immers 2 techniek-coaches die de leerkrachten indien nodig kunnen bijstaan. Het zijn vrijwilligers uit het technisch onderwijs of het bedrijfsleven.

In dit schooljaar ’17-’18 komen de basisscholen van Ieper aan de beurt. Dertien scholen met zestien 6de leerjaarsklassen tekenden in, goed voor een 350-tal leerlingen die op deze manier kunnen proeven van wat STEM inhoudt in de praktijk.


Volgende bedrijven geven hun financiële medewerking aan dit pilootproject: Mc Bride, Picanol Group, Dupont, Robosoft, Deltalight, Unitron, Assemblics, Valcke, Belfius, Westlandia, Spica en Connect Group.

Ook VDAB, stad Ieper, de Provincie West-Vlaanderen, VIVES, Howest en UGent steunen dit project financieel.