Zet nieuwe faillissementswetgeving rem op faillissementen ?

Human Resource & Werk 3/05/2018 14:04:12

Uit de nieuwe Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in april 782 faillissementen (-3%) werden uitgesproken. Na een stijgend aantal de voorbije maanden is dit nu terug een daling.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

‘Crisis Code Cracker’ helpt bedrijven aan actieplan

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

Vlaamse provincies krijgen Digital Experience Lab

Machels reconversieproject creëert 3.200 nieuwe jobs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Over de eerste vier maanden van het jaar is er wel nog steeds sprake van een toename van het aantal faillissementen. In totaal gingen 3.728 bedrijven failliet, oftewel 3,4% meer dan de eerste vier maanden van 2017.

Een mogelijke verklaring voor de daling op federaal niveau is de nieuwe faillissementswetgeving per 1 mei 2018. Waarschijnlijk heeft een aantal organisaties de inwerkingtreding van deze nieuwe wet afgewacht om zo de nieuwe mogelijkheden (waaronder de mogelijkheid van kwijtschelding) van de wet te kunnen aanwenden.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “In dat geval is de daling van het aantal faillissementen van de afgelopen maand niet meer dan een windstilte. Bovendien is het afwachten in hoeverre de nieuwe categorieën ondernemingen die voortaan wél failliet kunnen gaan de komende weken en maanden de boeken zullen neerleggen.”

De daling van het aantal faillissementen in april is het duidelijkst te zien binnen het Brusselse hoofdstedelijke gewest. In vergelijking met april 2017 noteert Graydon een daling van 8,9%. Ook binnen het Waalse gewest is sprake van een duidelijke afname. Hier werden 9,5% minder faillissementen uitgesproken ten opzichte van april 2017. In het Vlaamse gewest ziet Graydon in april wel een lichte stijging van het aantal faillissementen (2,9%).

In de eerste vier maanden van het jaar noteerde het Brusselse gewest 1.013 faillissementen (+46%), wat het hoogste aantal faillissementen ooit is over deze periode. Het Vlaamse gewest telt 1.769 uitspraken (-8%), waarmee dit gewest het laagste aantal faillissementen van het afgelopen decennium noteert.

Op provinciaal niveau zijn echter wel stijgingen te zien: in de periode januari – april zijn de faillissementen toegenomen in de provincies West-Vlaanderen (+13,6%) en Vlaams-Brabant (+1%).

Binnen het Waalse gewest noteert Graydon in de eerste vier maanden 929 uitspraken (-4%), waarbij echter binnen de provincie Waals-Brabant met 155 faillissementen een sterke stijging te zien is (+15,6%).

Opnieuw worden de meeste faillissementen uitgesproken in de bouwnijverheid. << (Guy Leysen) (foto: Pixabay)


Leestips
Lees deze barometer

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners