Stimulans Vlaamse en Nederlandse aquacultuur in Interreg-project Aquavlan2

De eerste resultaten van het Interreg-project Aquavlan2 laten zien dat industriële synergie kansen biedt, zoals de combinatie van vis- en groenteteelt in de vorm van aquaponics.

Trefwoorden: #aquacultuur, #aquaponics, #aquaponics, #duurzame viskweek, #Interreg-project Aquavlan2, #Manatee, #Nederland, #Vlaanderen, #Z-Farm

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het Europese Interreg-project Aquavlan2 ondersteunt bedrijven in de aquacultuur en glastuinbouw in de grensregio Vlaanderen-Nederland met technische innovatie.

Het project richt zich op vier thema’s: het sluiten van kringlopen in de zoetwateraquacultuur en in de maricultuur, het verkomen van grondsmaak in aquatische producten en de ontwikkeling van nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen.

De eerste onderzoeksresultaten van dit project laten zien dar er veel toekomst zit in de samenwerking tussen meerdere kleine bedrijven. Verschillende teelten integreren, reststromen optimaal benutten en productiekosten verlagen kunnen zorgen voor een hogere economische rendabiliteit in de sector.

Dit wordt ook wel industriële synergie genoemd, waarbij meerdere kleine bedrijven samenwerken. Hieronder valt bijvoorbeeld aquaponics: het combineren van vis- en groenteteelt.

Bij aquaponics gebruikt een glastuinbouwer bijvoorbeeld het restwater van de viskweker en regenwater waaraan nutriënten uit de uitwerpselen van de vissen worden toegevoegd. Ook energie-uitwisseling via warmtekrachtkoppelingen is een mogelijkheid.

Onderzoekers van Aquavlan2 organiseren in totaal vier grensoverschrijdende bijeenkomsten en een aantal specifieke workshops. De eerstvolgende workshop gaat over nieuwe voeders en vindt plaats op 29 mei in Dendermonde.

Het project steunt ook startende ondernemers bij de uitvoering van hun businessmodel, zoals de Nederlandse start-up Manatee en het Vlaamse Z-Farm. Ondernemers met een bedrijfsspecifieke vraag kunnen nog altijd een voucheraanvraag indienen. De volgende keuringsronde vindt plaats in oktober 2018.


Project verantwoordelijke is Inagro. Partners zijn: Universiteit Gent, PCG, EMPRO Europe, HZ University of Applied Sciences, EV ILVO en Odisee vzw. Op een totaal budget van ongeveer 3,5 miljoen euro levert Interreg een bijdrage van 50%.