Technieken gezocht voor opvolging kuipstaal kernreactoren

Het Europese onderzoeksproject ‘NOMAD’ werd in het leven geroepen de veiligheid en betrouwbaarheid van de huidige kernreactoren te garanderen. In juni werden volgende stappen vastgelegd.

Trefwoorden: #Europees project, #Horizon2020, #kernreactor, #kuipstaal, #NOMAD, #non-destructieve testen, #SCK•CEN, #testen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot YouTube - Eurice )

ENGINEERINGNET.BE - Midden juni bracht het SCK•CEN de partners van het Europese onder­zoeks­project ‘NOMAD’ samen om de volgende fases gedetailleerd te bepalen. Dit project moet bijdragen aan het Europese streven om de veiligheid en betrouwbaarheid van kernreactoren van de tweede en derde generatie te garanderen.

Op dit moment zijn er bijna 200 kernreactoren operationeel in Europa. Na de beslissing van meerdere Europese landen om de uitbating van de kerncentrales te verlengen, werd de veiligheid hiervan een prioriteit voor de Europese Unie.

Madalina Rabung (Fraunhofer IZFP) coördinator van het NOMAD-project: “Na verloop van tijd verandert het kuipstaal door de radioactieve straling. Het is daarom belangrijk dat we deze verandering kunnen onderzoeken en nauwkeurig kunnen voorspellen.”

NOMAD werd gelanceerd in juni 2017 en brengt een multidisciplinair team van tien partners uit zeven verschillende landen samen om een innovatief evaluatiesysteem te ontwikkelen, dat een beter inzicht in de huidige staat van het materiaal in de individuele kernreactoren geeft.

In dit project wordt een technologie ontwikkeld waarbij proefstukken uit hetzelfde materiaal als de reactorkuip aan realistische bestralingsomstandigheden blootgesteld worden en waarop nieuwe evaluatietechnieken getest zullen worden.

Inge Uytdenhouwen (SCK•CEN): “Ons onderzoekscentrum zal de verschillende kuipstaalsoorten leveren, selecteren en testen. In onze onderzoeksreactor BR2 zullen we bestralingscondities van bestaande kernreactoren simuleren om de materialen op het einde van hun levensduur te bestuderen.”

Door met proefstukken te werken, kunnen deze op vastgestelde tijdstippen verwijderd worden en op een meer regelmatige basis gecontroleerd worden. Bedoeling is om later met de technologie in de reactorkuip zelf te meten.


ACHTERGROND
Het project heeft financiering ontvangen van het Euratom onderzoeks- en trainingsprogramma 2014-2018 onder grant agreement nr. 755330.