Haven Rotterdam start proefproject met bunker app

Om het tanken van schepen in Rotterdam (Nederland) efficiënter, transparanter en betrouwbaarder te maken, wordt gestart met een proef om bunkermeldingen voortaan online te doen.

Trefwoorden: #app, #bunkering, #FTS Hoftrans, #Haven Rotterdam, #Maritime Sinle Window, #Nederlandse Douane, #online, #Titan LNG, #Transnational Blenders, #Unibarge, #VT Group

Lees verder

Techniek

( Foto: Haven Rotterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Rotterdam heeft de grootste bunkerhaven van Europa. Bunkeraars zijn verplicht om voor aanvang van elke bunkering een melding te maken aan de havenautoriteit.

Dit gaat nu via de marifoon. Jaarlijks worden zo’n 20.000 bunkeringen uitgevoerd, wat gelijk staat aan 20.000 marifoongesprekken die handmatig in systemen worden ingevoerd.

Door de meldingen online te doen, worden deze processen grotendeels geautomatiseerd waardoor efficiënter gewerkt kan worden en er minder ruimte is voor fouten. Dit vergroot de betrouwbaarheid van de data.

Dit is van groot belang, omdat het Havenbedrijf Rotterdam als een van de weinige havens ter wereld bunkercijfers publiceert.

Daarnaast voorziet de bunker app in een koppeling met het Maritime Single Window van de Nederlandse Douane, waardoor bunkeraars nog maar één bunkermelding hoeven te doen in plaats van twee. Ook dit werkt een stuk effectiever.

Het Havenbedrijf start het proefproject met VT Group, Unibarge, Titan LNG, FTS Hoftrans en Transnational Blenders. Andere bunkerleveranciers zijn uiteraard welkom om mee te doen aan de proef.

Het project is de eerste stap naar volledig paperless bunkering waar het Havenbedrijf Rotterdam op inzet om bunkering efficiënter te laten verlopen.

De haven van Rotterdam behoort tot de top drie bunkerhavens ter wereld. Jaarlijks wordt ongeveer 10 miljoen m3 aan bunkers geleverd aan de scheepvaart in Rotterdam.

Alle denkbare brandstoffen zijn in Rotterdam op grote schaal verkrijgbaar: van stookolie tot biobrandstoffen. Daarnaast is de Rotterdamse haven één van de eerste havens in Europa waar LNG gebunkerd kan worden.