UHasselt-studenten implementeren draagbare batterij in Togo

Drie UHasselt-studenten ontwikkelden en implementeerden een draagbare batterij op zonne-energie in Togo. Dit vormt een duurzame oplossing voor de stroompannes waar de regio mee kampt.

Trefwoorden: #draagbare batterij, #Lore Van Welde, #ontwikkelingshulp, #Togo, #UHasselt, #zonne-installatie

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Het was Lore Van Welde, destijds masterstudente handelsingenieur en inmiddels afgestudeerd, die als eerste naar Togo trok in het kader van haar thesis.

Aan de hand van bevragingen bij de lokale bevolking van Sichem, een plattelandsgemeenschap in Togo, kwam ze te weten dat de elektriciteit er regelmatig onderbroken werd. Omringende dorpen hadden vaak zelfs geen toegang tot het elektriciteitsnet.

Zij ging met deze bekommernissen aan de slag, maakte een financiële analyse van de situatie en ontwierp tenslotte het business model voor de zonnepaneleninstallatie en draagbare batterij.

Samen studenten industriële ingenieurswetenschappen, Daan Droogmans en Kaz Puttenaers werd de batterij ontworpen en werd de batterij en bijhorende zonne-installatie opgezet.

Doordat de batterij ook draagbaar is, worden met één batterij-installatie meerdere dorpen geholpen. Waar bewoners van dorpen zonder aansluiting op het elektriciteitsnet vroeger lange afstanden moesten afleggen om wat elektriciteit te halen, kan dat nu gewoon vlakbij in Sichem.

Het plan is om in de toekomst gelijkaardige oplossingen te voorzien voor andere omliggende dorpen.


Op de foto: Lore Van Welde tijdens haar eerste werkbezoek aan Sichem.