558 miljoen euro staatssteun voor SCK-onderzoeksinfrastructuur
Onderzoek & Wetenschap 11/09/2018 11:30:49
Voor de realisatie van MYRRHA, een nieuwe unieke onderzoeksinfrastructuur op de site van het SCK•CEN in Mol, trekt de federale overheid 558 miljoen euro uit ter ondersteuning van dit project.
Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science
Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA
Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten
imec wipt over de terahertzgap - artikel
Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur
Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERIGNET.BE - Dankzij MYRRHA zal België opnieuw op de voorgrond treden op het vlak van internationaal wetenschappelijk onderzoek en opent dit de weg naar nieuwe toepassingen, met betrekking tot het beheer van nucleair afval en de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën.
Deze infrastructuur gaat een innovatieve oplossing ontwikkelen voor het beheer van radioactief afval. Door een technologie te ontwikkelen, die het volume en de radiotoxiciteit van hoogradioactief afval drastisch kan verminderen, reduceert dit de opslagperiode van enkele honderdduizenden jaren tot enkele honderden jaren.
Een andere grote uitdaging hiervan wordt het onderzoek naar en de ontwikkeling van nucleaire geneeskunde. Deze onderzoeksinfrastructuur zal bijdragen aan de productie van nieuwe radio-isotopen en de ontwikkeling van minder invasieve kankertherapieën.
MYRRHA is wereldwijd het eerste prototype van een kernreactor aangedreven door een deeltjesversneller. In deze configuratie heeft de zogenaamde ‘subkritische’ kern niet voldoende splijtbaar materiaal om de kettingreactie spontaan in stand te houden.
Het is de deeltjesversneller die de kettingreactie in gang zet en ook in stand houdt. Deze innovatieve technologie is dus veilig en eenvoudig te controleren: door de deeltjesversneller uit te schakelen, stopt de kettingreactie automatisch en valt de reactor onmiddellijk stil.
Deze financiering zal leiden tot de realisatie van de eerste fase: de bouw van het eerste onderdeel van haar deeltjesversneller en haar bestralingsstations. Deze infrastructuur zal in 2026 in werking gesteld worden, innovatieve radio-isotopen produceren en fundamenteel en toegepast onderzoek naar onder meer toekomstige materialen bevorderen. << (Guy Leysen) (foto: © SCK•CEN)