igus in vloeistoffentechnologieën

Het toepassingsgebied van iglidur-glijlagers en drylin-lineaire geleiders of draadspindels groeit. iglidur blijkt bijzonder succesvol in pompen, kleppen, fittingen en hefsystemen.

Trefwoorden: #drylin, #glijlager, #iglidur, #igus, #lineaire geleider, #vloeistoftechnologie

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - De kunststoffenspecialist igus ontwikkelde specifieke oplossingen voor contact met voedingsmiddelen, voor zeer hoge of lage temperaturen, hoge belastingen en viscositeit. Vezels en vulstoffen in de matrix verhogen de mechanische belastbaarheid terwijl ingebouwde vaste smeermiddelen onderhoud voorkomen.

Toepassingen in pompsystemen
iglidur-glijlagers zijn bruikbaar voor bewegende delen, van de rotorlagers van natlopers tot de mesranden in peristaltische pompen. Conventionele oplossingen in metaal vereisen gecompliceerde afdichtingen. iglidur-glijlagers elimineren het risico dat smeermiddel het medium contamineert.

Kleppen hebben diafragma's of zuigers. iglidur clip-on zuigerveren zorgen ervoor dat de zuiger lineair beweegt zonder smering. Ze vervangen bijvoorbeeld complexe PTFE-banden door één ring die eenvoudig op zijn plek klikt. Smeringvrij werken is trouwens een groot voordeel in de medische wereld en in de drankenindustrie die speciale smeermiddelen vereisen.

Pompen worden grofweg onderverdeeld in verdringerpompen en stromingspompen. In verdringerpompen komt iglidur in zuiger- of rotatiepompen. iglidur-glijlagers voldoen aan de speciale lagervereisten van deze pomp-lichamen. Ze werken zeer precies, ook bij hoge snelheden en belastingen. In peristaltische pompen worden onderhoudsvrije en slijtvaste iglidur-mesranden gebruikt.

In verdringerpompen komen glijlagers niet in contact met het medium. Dat doen ze wel in stromingspompen. Naargelang het ontwerp lopen zowel de motor als de as volledig in het medium, dat het lager smeert en koelt. Zo halen ze nog hogere snelheden en een langere levensduur. Dergelijke ‘natlopers’ vind je o.a. in de waterkoeling van voertuigen. Hun hoge weerstand tegen media en chemicaliën maakt iglidur-kunststoffen geschikt voor dergelijk direct gebruik in het medium.

dryspin-technologie voor trillingsvrij pompen
Draadspindels en bijpassende schroefmoeren zorgen voor soepele verticale pompbewegingen. Naast de drylin-draadspindels wordt hier ook igus’ dryspin-technologie gebruikt. De plattere spiraalhoek van de dryspin-draadspindels zet krachten efficiënter en dus met minder sleet om. Het ontwerp, met zijn minimale contactoppervlak, werkt trillingsvrij en nagenoeg geruisloos. De drylin-spindeltechnologie is bovendien corrosievrij en vuilbestendig.

Materialen voor elke toepassing
Hoge drukbelastingen en de gebruikte vloeistoffen bepalen de materiaalvereisten van pompsystemen. Zo gebruiken hydraulische toepassingen minerale oliën. Hoge temperaturen, aggressieve reinigingsmiddelen, noodloopeigenschappen, wanneer de pomp zonder medium loopt, resulteren allemaal in extra eisen.

Een verscheidenheid aan tests in het 2.750 vierkante meter grote igus-laboratorium zorgt voor een snelle selectie van iglidur-materialen die afgestemd zijn op de specifieke toepassing en het gebruikte medium. Zo is er de allrounder iglidur G, de uithoudingsloper iglidur J of iglidur X voor hoge temperaturen en chemicaliën. iglidur H1 en iglidur H370 zijn zeer mediabestendig terwijl iglidur A181 en iglidur A500 gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie. Voor heel specifieke toepassingen is trouwens nog optimalisatie mogelijk. Zo munt iglidur UW uit bij snel roteren onder water.

Met de igus-productvinder zijn alle iglidur-materialen snel en eenvoudig online te selecteren en te configureren.


www.igus.de



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.