RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

RWE besliste onlangs om haar gascentrale Claus C in het Nederlandse Maasbracht terug op te starten. Omdat deze 4 jaar stilgelegen heeft, zal ze pas eind 2020 opnieuw stroom kunnen leveren.

Trefwoorden: #elektriciteit, #energieleverancier, #energietransitie, #Essent.be, #gascentrale, #kernuitstap, #RWE, #STEG, #stoomcentrale, #stroom tekort

Lees verder

Nieuws

( Foto: RWE )

ENGINEERINGNET.BE - Claus C is een moderne gasgestookte gecombineerde stoom en gasturbine (STEG). De centrale heeft een vermogen van 1.304 megawatt, met een efficiëntie van ongeveer 58%.

Claus C werd in 2012 in gebruik genomen, maar in 2014 werd de centrale alweer gesloten vanwege slechte marktomstandigheden. Het zal naar verwachting twee jaar duren voordat de gascentrale weer commercieel beschikbaar is.

Roger Miesen, CEO van RWE Generation: "Om te beginnen heeft de centrale een onderhoudsbeurt nodig. Ze heeft namelijk vier jaar stilgestaan. Ondertussen is het van belang geschikt personeel te vinden."

Eerder dit jaar maakte RWE al bekend dat Claus C ook kan worden aangesloten op het Belgische netwerk, mits daarvoor het juiste investeringsklimaat gecreëerd wordt. Deze centrale kan met de aanleg van een rechtstreekse verbinding (met een dertien kilometer lange kabel naar het hoogspanningsstation van Elia in Kinrooi) een belangrijke bijdrage leveren aan de Belgische leveringszekerheid.

Ook Pierre Pignolet, managing director Essent.be, reageert positief op dit nieuws: "Al 4 jaar pleiten we voor de koppeling van deze centrale (met een capaciteit groter dan eender welke kerncentrale) op het Belgische net.

Indien daar in het verleden werk van zou zijn gemaakt, dan had er zich nu geen probleem gesteld omtrent de bevoorradingszekerheid in de winter, en zouden consumenten niet geconfronteerd worden met scherpe stijgingen van hun energierekening."