Uniek project in Gent: collectieve renovatie

Economie 15/10/2018 10:26:53

RenoseeC, een project van Technologiecampus Gent van de KU Leuven, heeft de afgelopen 4 jaar twintig huiseigenaars in Gent gezamenlijk begeleid bij de renovatie van hun woningen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Op AI gebaseerde ontwerpondersteuning voor efficiënte gebouwen

Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel verwerkt

Lantis gunt realisatie Scheldetunnel aan consortium THV COTU

Corona: recycleer geen binnenlucht

BAM krijgt opdracht voor bouw pps-gevangenis in Dendermonde

Rittal en Eplan zorgen voor optimalisatie bij Thermia

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In dit project delen verschillende renovatieprojecten (5 à 10 in één buurt) één architect en één aannemer. Deze eigenaars uit de Gentse wijk Dampoort-Sint-Amandsberg krijgen begeleiding en genieten hierdoor van heel wat schaalvoordelen.

Onderzoeker Eva Heuts: “Voor veel deelnemers was dit een duwtje in de rug om werk te maken van de renovatie van hun woning. 40% van hen geeft aan dat ze er anders niet aan begonnen waren.”

Het project mikt op zeer verscheiden deelnemers, van bemiddelde eigenaars tot noodkopers (eigenaars van een krot zonder financiële middelen om te renoveren) en kwetsbare huurders (die in aanmerking komen voor sociale huur).

Alexis Versele, architect en onderzoeker aan de Technologiecampus Gent van de KU Leuven: “De renovatieprojecten bieden een oplossing voor problemen met vocht, verwarming of lichtinval. Er was na afloop een beter K-peil (globale warmte-isolatie van het gebouw ), een beter E-peil (globale energieprestatie van het gebouw) en een betere UA-waarde (isolatiekwaliteit van de gebouwschil ).”

Via RenoseeC worden overheid, het middenveld, de onderzoekswereld en commerciële bouwpartners samengebracht. De voorbije vier jaren was dit trouwens een VLAIO-proefproject. Vanaf 2019 wordt het project uitgebreid naar andere wijken in Gent en naar andere steden in Vlaanderen.

Versele: “In heel Vlaanderen is twee derde van alle woningen onvoldoende geïsoleerd en is één derde van slechte kwaliteit. Momenteel wordt jaarlijks 1% van de woningen in Vlaanderen gerenoveerd. Wij willen met dit project het aantal optrekken naar 3% per jaar. Gent, Sint-Niklaas en Aalst tonen alvast interesse om het project verder uit te rollen.” << (Guy Leysen) (foto: screen Vimeo - RenoseeC)

Partners in het proefproject waren:

  1. de kennisinstellingen KU Leuven (TC Gent, Bouwfysica, ASRO), VITO en AP Hogeschool (kenniscentrum ISOS)
  2. de fabrikanten van bouwmaterialen Cantillana, Derbigum, Remmers, ISOVER, Sto, SVK, Recticel Insulation,
  3. de aannemersbedrijven Alpas, Beneens, Durabrik, Inhout, Nerf, Maatwerkbedrijf Weerwerk en de beroepsorganisatie voor de bouwsector Vlaamse Confederatie Bouw
  4. het architectenbureau BAST architects & engineers
  5. de middenveldorganisaties Domus Mundi, Samenlevingsopbouw Gent en SIVI. Peritus trad op als coach en businessplanner, Lexcom als juridisch adviseur. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners