Maker Faire Roma trekt 100.000 bezoekers

Economie 16/10/2018 11:33:36

Een bruisende driedaagse Maker Faire in Rome trok vorige week meer dan 100.000 bezoekers naar zeven volgepakte pavilioenen. Deze zesde editie liep onder de banier ‘The European Edition’.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bosch Rexroth ontwerpt hydraulische lineaire aandrijvingen compleet opnieuw

Axiale flux motorenbouwer Magnax groeit

Punch Powertrain: synergie van innovatie en kostenefficiëntie

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Financiële boost voor Belgische producent van elektrische bestelwagens

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Zevenhonderd verschillende projecten uit 61 verschillende landen, ‘makers’ en start-ups maar ook universiteiten, onderzoekscentra, hogescholen en zelfs gevestigde bedrijven, vooral uit Italië maar ook van veel verder belichtten er hun digitale innovaties en ontwikkelingen.

Aan bod kwamen niet alleen robots maar ook alle andere hypes die makers met Industrie 4.0 gemeen hebben zoals IoT en blockchain, maakindustrie, gezondheid, agrotech, future food maar ook circulaire economie, zelfontwikkeling en ... welzijn. Talloze seminars en conferences ondersteunden het beursgebeuren.

Tijdens de openingsceremonie lichtte Don Eyles, ooit programmeur voor de Apollo 14 maanlanding, toe hoe dat historisch gebeuren net niet afgeblazen werd. Hij wees op het ‘maker-initiatief’ van de British Interplanetary Society die satellieten in de ruimte willen lanceren tegen een kostprijs, niet van $100.000 zoals met de CubeSats (die 10cm x 10cm x 10cm groot zijn) maar tegen een fractie daarvan met de vier keer kleinere Q CubeSats. Q staat voor ‘quarter sized’.

De eerste dag was ‘scholendag’. Buskaravanen spuwden de hele dag jeugd het beursterrein op. Maar ook de volgende dagen was het jonge volkje in getale aanwezig, op de arm of aan de hand van ma of pa, vriend of vriendin, enthousiast bij al dat digitale speelgoed en flikkerende schermen, cobots, drones, telegeleide autootjes, raketten,… De edutainment in de Kids & Education Area alleen al trok meer dan 18.000 ‘kids’. De ‘fun’ factor was nooit ver af.

De gretigheid waarmee bezoekers zich van het ene technologie-avontuur in het andere stortten, zien we bij ons zelden of niet. Supernova, een paar weken geleden in Antwerpen, kwam in de buurt.

Ook de pers (zo’n 700 sterk) liet zich vlot inpakken door deze enthousiaste technologiekermis. Organisator van deze geslaagde editie was de Romeinse Kamer van Koophandel. De eerste Maker Faire werd in 2006 in Californië gehouden.

De Europese editie, in Rome, is de grootste buiten de VS. We vonden er zelfs een paar merkwaardige Belgen, rasechte ‘makers’ én ‘entrepreneurs’. << (Luc De Smet) (foto's: LDS)


Foto-impressie
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners