Aandrijvingen: van motor- naar systeemefficiëntie? - artikel

Plant & Factory 17/10/2018 15:32:19

Interessante ontwikkelingen vonden we tijdens Hannover Messe 2018 vooral bij de elektromotoren. Het voorbije decennium stonden die in het teken van efficiëntie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Financiële boost voor Belgische producent van elektrische bestelwagens

Prefamac schakelt hulp van Flanders Make in

Familiebedrijf Remmert viert 75-jarig jubileum

Johan Paul is nieuwe managing director bij Hupico

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Een kleine rondvraag leerde dat de traditionele inductiemotor stilaan zijn efficiëntielimieten bereikt. In de zoektocht naar nog grotere efficiëntie worden daarom twee andere paden bewandeld: die van de permanente magneetmotoren en die van de synchrone reluctantiemotoren.

Volgend op de IEC Ecodesign wetgeving, evolueerde de efficiëntie van elektrische motoren van IE1 (standard), over IE2 (High) naar IE3 (Premium). Omdat motoren die niet aan de huidige efficiëntienormen voldoen niet meer verkocht mogen worden, zijn klanten wel verplicht om over te schakelen naar duurdere toestellen met een hogere efficiëntie.

De Ecodesign-richtlijn bepaalt dat binnen de vermogensklasse van 750W tot en met 375 kW er enkel nog IE3- of IE2-elektromotoren, die voorzien zijn van een frequentieomvormer, verkocht of geïnstalleerd mogen worden. Om de wetgeving voor te zijn, ontwikkelen producenten al de volgende efficiëntieklasse, IE4 ofte Super Premium. Ondertussen zijn er nu al zelfs IE5-toestellen op de markt.

Permanente magneetmotoren kunnen IE4 en zelfs IE5 halen. Het efficiëntieverschil ten opzichte van de inductiemotor zit echter voornamelijk in het gebied weg van het nominale belastingspunt waarop de IE-wetgeving gebaseerd is. Er kunnen met andere woorden grote efficiëntieverschillen optreden binnen de IE4-motoren, omdat de IE-efficiëntie enkel uitgaat van de prestatie in het nominale belastingspunt. Het prijsverschil tussen een IE4 permanente magneetmotor en een IE4-inductiemotor is voor bepaalde applicaties dus te verantwoorden.Foto's boven: Een doorsnede en een blik op de rotor van een synchrone reluctantiemotor één van de paden die bewandeld worden om een nog grotere efficiëntie te bereiken. (Foto’s : ABB – KSB), foto onder: Permanente magneetmotoren zijn ook bij applicaties weg van het nominale belastingspunt zeer efficiënt. (Foto: GE)

Synchrone reluctantiemotoren zijn dan weer gebaseerd op de weg van de minste magnetische weerstand (reluc-tantie). De winst ligt hier bij een compleet andere benadering van de opbouw van de rotor. Magneten, waarvan de productielocaties geopolitiek gevoelig liggen, hoeven dan niet meer. Maar ook zit die winst in een ongeziene efficiëntie.

Complete systeemefficiëntie
Dat de efficiëntie van motoren stilaan zijn top bereikt heeft, is ook op te maken uit de verkoop. Bedrijven zien blijkbaar weinig nut in investeren in een IE4-motor als ze nog maar net voor IE3-uitvoeringen gingen. Laat staan dat ze dan al aan IE5 gaan denken. Bovendien beseffen motorfabrikanten al langer dat de efficiëntie van hun motoren staat of valt met de prestaties van de andere onderdelen van de aandrijftrein.

In dat opzicht is het ook tekenend dat recent een standaard werd ontwikkeld (EN 50598) die uitgaat van de ‘complete systeemefficiëntie’. Mogen we de komende jaren meer synergieën verwachten tussen de producenten van de mechanische onderdelen (motoren, reductoren, assen, lagers) en de elektronicaproducenten (motorstarters, frequentiesturingen, PLC’s)? <<
Door Sammy Soetaert

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

De supercomputer biedt krachtige modellerings- en simulatiemogelijkheden ter ondersteuning van kritisch onderzoek voor een veilige en succesvolle ruimtevlucht naar de maan tegen 2024.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners