Internet of Things belangrijk voor efficiëntere stadslogistiek

Economie 19/10/2018 11:19:42

Uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt, blijkt dat het IoT belangrijk kan zijn voor een efficiëntere stadslogistiek.

Lees hieronder verder   
Verwant

Gratis energiescan moet walstroom binnenschepen stimuleren

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

Toenemend goederenvervoer via binnenvaart

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Colruyt Group en Gilbert Declercq zetelen in VIL Raad van Bestuur

DHL en MG Real Estate bouwen nieuw Life Sciences and Healthcare gebouw

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGiNEERINGNET.BE - VIL werkte in dit project samen met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de steden Antwerpen, Mechelen en Leuven.

In Vlaanderen groeit de bezorgdheid om stadscentra beter leefbaar en veiliger te maken. Door de steeds grotere populatie in de steden en de groei van e-commerce is een steeds groter aandeel van het verkeer in de stad te wijten aan goederenvervoer.

VIL testte de mogelijkheden van een micromagazijn in een stadscentrum, dat door middel van Internet of Things (IoT) autonoom kan opereren. Een micromagazijn doet dienst als mini-distributiecentrum waar verschillende leveranciers hun goederen kunnen aanleveren en van waaruit de goederen op een ecologische manier tot op hun eindbestemming kunnen worden gebracht.

Daarnaast kan dit ook dienen als afhaalpunt. Een extra magazijn opzetten en opereren vertaalt zich echter wel in extra kosten t.o.v. de huidige manier van leveren. Daarom concentreerde dit project op het zo veel mogelijk autonoom maken van het magazijn door het gebruik van IoT.

Het concept van een micromagazijn werd concreet getest in het centrum van Antwerpen, meer bepaald in een ruimte van de Thomas More Hogeschool in de Kronenburgstraat. In samenwerking met de stad Antwerpen werd voor het micromagazijn een laad-en loszone gecreëerd met parkeersensoren ingebouwd in het wegdek.

imec was verantwoordelijk voor het technologische aspect en ontwikkelde een geïntegreerde oplossing die Samsonite en Proximus, de verladers die deelnamen aan het proefproject, toeliet via een app een parkeerslot te reserveren voor de laad-en loszone.

Hierdoor kunnen zij op een correcte manier hun goederen aanleveren of ophalen. De app zorgt eveneens voor een visualisatie van deze reservatie via draadloze interactie met een elektronisch bord vooraan de parkeerzone: er wordt op weergegeven wie wanneer deze zone heeft gereserveerd.

De app laat eveneens toe om het intelligente slot van het micromagazijn te ontgrendelen en terug te sluiten. Hierdoor kan de chauffeur de goederen afleveren, zelfs indien dit magazijn onbemand is.

De groene 'last mile belevering' vanuit het micromagazijn naar de winkels gebeurde door het gebruik van een elektrische wagen, de Stint, en via de fietskoerier Cargo Velo.

Een eerste economische analyse toont aan dat het gebruik van IoT de extra kosten verbonden aan deze logistieke set-up kan reduceren maar de grootte van deze besparing is afhankelijk van verschillende variabelen: het aantal pakjes, de grootte, de afstanden die gereden moeten worden van het micromagazijn naar het afleveradres, de grootte van het vervoersmiddel en de bijhorende personeelskosten.

Om de inzet van het IoT voor slimme stadslogistiek te doen slagen dringt een gezamenlijke aanpak zich op. Er is nood aan harmonisatie, open systemen en het gebruik van uniforme open standaarden om de verschillende smart city-oplossingen te integreren in één platform. << (Guy Leysen) (foto: VIL)

Deelnemers aan dit project waren:
BPOST, City Depot, GLS, P&G, Proximus, Samsonite, stad Antwerpen, stad Mechelen, stad Leuven, WDP.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Greet Vanderheyden moet duurzaamheid Arcadis uitbouwen

Sinds begin september is Greet Vanderheyden als Senior Consultant Sustainability verantwoordelijk voor de uitbouw van duurzaamheid bij internationaal ontwerp- en consultancybureau Arcadis.

Vintecc: Digital Twin As a Service

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Octrooiaanvragen innovatieve batterijtechnologie naar nieuw record

Uitvindingen voor elektriciteitsopslag zijn de laatste dertien jaar jaarlijks met 14% toegenomen, aldus een studie van het Europees Octrooibureau en het Internationaal Energieagentschap.

Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

Mechels ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste en Kontichse snijmachineproducent FAM winnen de prijs Leeuw van de Export 2020. Deze werd uitgereikt tijdens een online awardshow.

wire and Tube zal zeer waarschijnlijk in december toch doorgaan

Verschillende Europese koepelorganisaties en grote bedrijven hebben zich uitgesproken om wire and Tube coranoproof te laten doorgaan van 7 tot 11 december in Düsseldorf.

Ambitie om van Vlaanderen industriële topregio in Europa te maken

Het Vlaams industrieforum is een samenwerking tussen de Vlaamse regering, essenscia, Agoria, Fedustria en Fevia om dit doel te bereiken.

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners